Bademi su orašasti plodovi koji imaju izuzetno veliku hranjivu vrednost. Kao i ostali orašasti plodovi i bademi su bogati mnogim vitaminima i mineralima, kao što je vitamin E, kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, cink, selen, bakar i niacin.
Bademi, takođe, pored dobrog ukusa, imaju i dokazane kvalitete kod lečenja i nalaze se na jednom od prvih mesta među najviše konzumiranim orašastim plodovima.
Bademi se mogu konzumirati sirovi ili pečeni.
Bademi uspešno ulaze u sastav ishrane koja se preporučuje kod dijeta i kada je neophodna balansirana ishrana. Koriste se kao dodatak u mnogim receptima. Neki od tih recepata nalažu da bademi budu oljušteni. Najlakši način da dobijete oljušteni badem je da ga blanširate.
Stavite posudu sa vodom na vatru. Kada voda proključa u nju ubacite bademe na minut-dva. Nakon toga, izvadite bademe uz pomoć cediljke ili rešetkaste kašike. Svaki badem protrljajte među prstima, a ljuska se odvaja neverovatno lako.
Oljušteni badem stavite na salvetu, kako bi se oslobodili viška vlage i nakon toga su spremni za upotrebu u odabranom receptu.
Druga varijanta je potapanje badema u hladnu vodu preko noći. Ujutru su spremni da im se odstrani ljuska. Na vama je da odlučite koji metod ćete koristiti.
Komentari