Kako da lako oljuštimo crni luk?

Kako da lako oljuštimo crni luk?

Crni luk je univerzalno povrće. Dodaje se u mnoga jela, koristi se u pripremi ćuftica, pljeskavica, knedli, garnirunga. Dodaje se u salate i predjela. Možete čak pripremiti i marmeladu od luka.

Ovo povrće je dobro za sve - ukusno je i zdravo. Samo čišćenje luka nije prijatna aktivnost. Ovo je posebno teško kada je potrebno oljuštiti veoma veliku količinu luka ili sitan i mali luk. Naš savet će vam pomoći da naučite kako da oljuštite luk brzo, pravilno i bez suza.

Zašto plačemo kad sečemo luk?

Crni luk sadrži isparljiva sumporna jedinjenja. Kada se naruši integritet ćelijske membrane, počinj aktivno isparavanje u vazduh. Ljudsko oko je najnežnije i odmah reaguje na kaustične materije i pokušava ih ispere. Stoga je gotovo nemoguće oljuštiti luk bez suza.

Kako oljuštiti luk korak po korak: Ovo će vam olakšati kuvanje i učiniti ga zabavnijim, a proces ljuštenja luka će pojednostaviti, pa više neće biti neprijatan postupak.

Korak 1

Za rad nam trebaju luk, nož, daska za sečenje.

Korak 2

Odsecite donji deo luka.

Korak 3

Uklonite vrh luka.

Korak 4

Presecite luk na pola i stavite ga isečenim delom na dasku za sečenje.

Korak 5

Ljusku luka odvojite povlačenjem - izuzetno je lako ukloniti ljusku.

Da sumiramo:

Luk odmah isecite na pola, zatim stavite na dasku za rezanje ili ravnu ploču odsečenim delom na dole i uklonite dno i vrh luka nožem, pa uklonite ljusku. Zbog činjenice da je rez pritisnut na površinu, sok od luka ne isparava i suze ne teku.

Potopite nož u hladnu vodu da biste očistili luk. Takođe možete navlažiti ruke i sam luk. Sumporna jedinjenja reaguju sa vodom i neutrališu se.

Jednostavna metoda zadržavanja vazduha deluje dobro - trudimo se da udišemo vazduh kroz nos što je manje moguće. To će usporiti efekte sumpornih gasova. Da biste izbegli suze, čistite luk ispred otvorenog prozora ili ispod poklopca.

Najsigurniji način je da ga potopite u vodu. U ovom slučaju, moraćete da sačekate da se ljuska ovlaži i ona će bukvalno ostati u vašim rukama, samo treba da odsečete vrh ili dno.

Ako se ljuska lako ukloni, ali morate očistiti nekoliko komada odjednom, stavite luk u kesu i oljuštite ga rukavicama. Kada se gornji sloj potpuno ukloni, možete odseći dno i vrh, a zatim započeti sa sečenjem luka.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji