Bonapeti.rs»Saveti»Kako se konzumira laneno seme?

Kako se konzumira laneno seme?

MarianeMariane
Džedaj
1460986
Kako se konzumira laneno seme?

Laneno seme nosi slavu supernamirnice, koja se za razliku od kinoe ili čie može uzgajati i na našim prostorima. Smatra se da redovno konzumiranje lanenog semena štiti od oboljenja srca i krvnih sudova, jer sadrži velike količine monozasićenih i polizasićenih masnoća.

Pored toga, supstance kojih ima u semenu lana imaju protivupalno dejstvo, smanjuju puls, t.j. brzinu otkucaja srca, održavaju arterije elastičnim i reduciraju rizik od infarkta.

Redovan unos lanenog semena pomaže kod gubitka težine gojaznih osoba, takođe poboljšava apsorbciju kalcijuma i pomaže u lečenju problema sa kožom, kao što su akne, psorijaza, ekcemi i perut.

Preporučena dnevna doza lanenog semena je 2 supene kašike, koje obavezno treba da sameljete. Kada uzimate laneno seme u zrnima, ono direktno prolazi kroz crevni trakt, gde se uopšte ne apsorbuje. Upravo zbog toga ga treba samleti u prah i tako konzumirati.

Kada sameljete lalneno seme možete ga dodavati u kiselo mleko, salate, peciva, namaze. Možete ga bukvalno posipati preko jela kao začin. Kada treba da čuvate laneno seme duže vreme, dobra je ideja da ga čuvate u celim zrnima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji