Kako se čiste školjke?

Kako se čiste školjke?

Čišćenje školjki nije težak zadatak, ali je izuzetno važan deo u samoj njihovoj pripremi. Prvo što trebate učiniti je proveriti školjke kako bi uklonili oštećene školjke. Kako se one prepoznaju?

To je vrlo lako - samo lagano tapkajte po otvorenoj školjci ​​- ako se odmah zatvori, može se konzumirati. Međutim, ako ostane otvorena, treba je baciti. Otvorene školjke koje nisu skuvane su otrovne, a rezultati za stomak su izuzetno neprijatni. Sledeća faza je uklanjanje tzv. brada školjki - to su oni smeđi izrasci koji štrče između dve polovine školjke.

Uklanjanje se vrši naglim povlačenjem prema oštrom vrhu školjke. Nakon čišćenja školjki , potopite ih u posudu sa čistom hladnom vodom i ostavite ih da odstoje 15-20 minuta. Dok su potopljene, školjke će filtrirati vodu i na taj način će sav pesak iz njih izaći. Zatim četkicom svaku školjku dobro očistite, a možete koristiti i četkicu za zube. Važno je da na njihovoj površini ne ostane ništa.

Očišćene školjke operite tekućom vodom i one su sada spremne za termičku obradu. Možda zvuči malo komplikovano za proces čišćenja školjki, ali kad jednom naučite tehnologiju, nećete imati posebnih problema. Važno je da školjke dobro očistite kako ne biste nakon toga imali stomačne probleme.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji