Ni za koga nije tajna da su ljute paprike izuzetno korisne. One su posebno popularne kod nas, gde su veoma čest gost na našoj trpezi u obliku čilija, puckanih papričica u teglama ili kao marinirane ljute papričice. Posebno su popularne tokom hladnih, zimskih meseci, kada virusi i infekcije vrebaju sa svih strana.
Ljute paprike imaju osobinu da poboljšavaju odbrambene mehanizme organizma protiv infekcija i nazeba. Ta činjenica je moguća zbog toga što paprike sadrže takozvane fitoncide, supstance, koje imaju izrazito antibakterijsko dejstvo.
Supstanca, koja daje ljuti ukus paprikama se zove kapsaicin. Kapsaicin ima sposobnost da pomaže brže sagorevanje kalorija i ima dokazano antioksidantno dejstvo.
Pored toga, kapsaicin izaziva pojačano lučenje pljuvačke u ustima, kao i pojačano lučenje želudčanog soka, soka pankreasa i creva. Zajedno sa likopenom, on ima antikancerogeno dejstvo i jako je sredstvo u borbi protiv starenja.
Redovna konzumacija ljutih paprika poboljšava regeneraciju krvi, smanjuje arterijski pritisak i šećer u krvi, a smanjuje i holesterol i deluje okrepljujuće na organizam.
Ljute paprike su izuzetno bogate vitaminima i mineralima. Samo u tri ljute papričice ima toliko vitamina C, koliko ima u kilogramu limuna. Lekari preporučuju redovnu upotrebu ljutih paprika kao sredstvo za borbu protiv plućnih bolesti. Pored toga, pikantne papričice su i među najmoćnijim afrodizijacima.
Komentari