Pileća srca mogu da se prirpeme na različite načine. Nezavisno od toga da li planirate da ih kuvate, dinstate ili pečete, treba pravilno da ih očistite pre nego što se pretvore u ukusna pileća srca na seoski način ili pileća srca za pivo.
Nebitno da li su kupljena na seoskoj pijaci ili supermarketu, ona mogu da budu obrađena odmah. Ali eksperti preporučuju čišćenje pilećih srca, kako bismo dobili najukusnije i delikatesno jelo.
Glavne preporuke za rad sa pilećim srcima
Pre svega treba da naučite pravila kako se pripremaju pileća srca kod kuće. Preporuke su proste, ali ako ih izbegnete može dovesti do lošeg kvaliteta pilećih srca kao proizvoda i može uticati na kvalitet ukusa krajnjeg jela.
Ovaj proizvod ne toleriše zamrzavanje, čak brzo i duboko. Ili drugačije rečeno, nemojte zamrzavati pileća srca, zao što takva temperaturna obrada menja njihovu strukturu i ukus. Iz tog razloga se preporučuje svež i hladan proizvod.
Ako ipak treba da kupite zamrznute sastojke, priprema kuvanja treba da bude pravilna. Potpuno je zabranjeno da se koriste u mikrotalasnoj peći ili hladnoj vodi za odmrzavanje.
Pileća srca se stavljaju u posudu i stavljaju u frižider na policu koja je najdalja od zamrzivača. Pošto se komponente odrmznu, potrebno je da se ocedi voda koja se nagomilala na dnu posude.
Osim toga, treba da ste u stanju da izaberete pravilna pileća srca. Kvalitetna pileća srca imaju glatnu površinu tamnocrvene boje. Nemojte da dopustite da imaju prljavštinu, pocrnele krvne ugruške. Odvojite prisutnost plaka na tkivima, sumljive izrasline koji pokazuju verovatne bolesti ptice.
Tri etape prilikom čišćenja pilećih srca
Pravi gastronomi i ljubitelji ovog sastojka preporučuju da se koristi bar jedna od sledećih etapa prethodne prirpeme. A još bolje - sve tri. Tako će te dobiti najprijatnije jelo sa tačke gledišta ukusa i estetike u kulinarstvu.
Pileće srce je pokriveno sa mnogo tankih žilica koji mnoge domaćice pokušavaju da sklone. To nije potrebno, pošto će se prilikom termičke obrate pretvoriti u sastojke koji se mogu konzumirati.
Delovi vetikule ili džigerice treba da se sklone, zato što mogu pokvariti ukus jela. Potrebno je takođe da odvojite vlakna, čija dužina ponekad može da dostigne do 8 cm.
Potrebno je da sklonite krvne ugruške i velike sudove. To nije obavezan korak, ali ako ga uradite, to daje atraktivan proizvod čistog ukusa. Ugrušci se vide jasno na površini sastojaka tako da procedura ne oduzima mnogo vremena.
Pileća srca su spremna za dalju obradu. Ostaje samo jednom ponovo da operete i isečete seca, kako je potrebno u receptu. Često to čak i nije potrebno, poslebno kada je planirano da se pileće srce kuva ili melje. Uprskos tome što neki pedantni ljudi obavezno seku komponente na pola i čiste iznutra.
Komentari