bonapeti.rs»Saveti»Koliko vremena se peče ćurka?

Koliko vremena se peče ćurka?

Kristina BonevaKristina Boneva
Pomoćnik kuvara
6184
Koliko vremena se peče ćurka?

Nekoliko godina unazad postalo je popularno da se za Božić priprema ćurka. U većini domova, uobičajnu prasetinu menja punjena ćurka.

Ako ste domaćica, koja je odlučila da dočeka goste sa ćuretinom, evo vam neka prosta pravila, koja treba da pratite, da biste pokupili ovacije za praznik.

1. Ako je ćurka zamrznuta, treba da sačekate da se dobro odmrzne. Za ćurku od 5-6 kg je potrebno bar 24 sata u frižideru.

2. Obavezno da prelivate ćurku sokovima, koji će se odvojiti od nje za vreme pečenja. Tako se dobija zlatna i hrskava korica.

3. Odaberite ćurku koja će moći da stane u vašu rernu. Predvidite veličinu, da ne bi bilo iznenašenja kada dođe vreme za pečenje ćurke.

4. Najvažnija stvar da bi ćurka bila sočna i ukusna je pečenje. Ptica treba da se peče na tihoj vatri. U zavisnosti od veličine se određuje vreme pečenja.

- Ćurka između 3 i 5 kg se peče oko 3 sata i 30 minuta, ako je sa nadevom, i oko 3 sata, ako je bez nadeva,

- Ćurka između 5 i 7 kg se peče do 4 sata, ako je bez nadeva i oko 4 sata ako ima nadev,

- Ako imate veliku rernu i odlučite da pečete ćurku 8-10 kg, obavezno treba da predvidite bar 5 sati za pečenje ćurke, bez nadeva i oko 6 sati za ćurku sa nadevom.

U svakom slučaju se ćurka peče ispod folije za bar polovinu vremena.

Treba da znate još, temperatura prilikom pečenja se postepeno povećava nakon sat i po-dva na 200 stepeni, poslednjih pola sata ćurka treba da se peče na 220 stepeni.

Sada već kad znate kako da ispečete ćurku, vreme je da zasučete rukave i da prirpemite jednu odličnu pečenu ćurku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji