Bonapeti.rs»Saveti»Kako se čisti patlidžan?

Kako se čisti patlidžan?

Kako se čisti patlidžan?

Jedna od karakteristika patlidžana je njegov neutralan ukus i mekana i mesnata unutrašnjost, što dozvoljava da se ovo povrće kombinuje i meša sa mnogim ukusnim jelima i raznim ukusima.

Patlidžan se može pripremiti u raznim oblicima i odličan je pržen, ali i pečen, na roštilju ili punjen raznim nadevom. U zavisnosti od recepta po kojem treba da bude pripremljen, on se seče na specifične načine kako je navedeno.

U svakom slučaju pre čišćenja patlidžana se koristi jedna tehnika koja otklanja neželjeni gorak ukus povrća, da bismo maksimalno mogli da uživamo u našim jelima.

Ako želimo da pržimo ili pečemo patlidžan na roštilju, najbolje da ga isečemo poprečno na krugove ili po dužini na trakice. Prvo ćemo odseći dršku i učvrstiti deo na vrhu, odsečemo i komad od osnove.

Kora patlidžana se može konzumirati ukoliko u receptu nije navedeno da je potrebno da ljuštite patlidžan. Nakon termičke obrade ona omekša i sjedini se sa mesnatim delom. Jedino ako je povrće staro i mnogo veliko, onda može da ostane tvrđa, ali u tom slučaju možete oljuštiti odgovarajućom ljuštilicom za povrće.

Nakon toga treba dobro da posolimo komade sa svih strana i da ostavimo 20-30 minuta. Operemo od gorkog soka koji se odvojio i osušimo. Kada želimo da pržimo, lepo je da uvaljamo u brašno da bismo sprečili da se natopi sa mašću.

Ako pravimo patlidžan pečen u rerni, dovoljno je samo da prepolovimo po dužini oprano povrće (ivice sečemo ili ne, zavisi od recepta) i u mesu napravimo nekoliko proreza. Ponovo natrljamo solju i sačekamo da se ocedi gorak sok, nakon toga pažljivo operemo.

Prilikom pripreme za punjeni patlidžan, kod koga je potrebno pečenje zajedno sa nadevom, treba da izvadimo unutrašnjost, nakon što prepolovimo patlidžan. To možemo uz pomoć kašike ili malog noža. Natrljamo solju ponovo i nakon što se odvoji taman sok operemo i osušimo. Izvađeni mesnati deo takođe obrađujemo na taj način ukoliko ćemo je uključiti u nadev.

Osim toga da direktno posolimo mesnati deo patlidžana, možemo ga očistiti od gorkog soka tako što ćemo ga potopiti u posoljenu vodu. Ponekad se u nju dodaje sveže mleko. Kod ove metode ponovo je dovoljno oko 30 minuta da stoji i nakon toga da se obavezno opere i osuši.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni