Svi dobro znate da domaće pripremljena hrana ima mnogo bolji ukus, kvalitetna je i ima dokazan sastav. Isto je i sa bujonima.
Da li će biti od povrća, pileći, teleći bujon, on čini ukus naše gozbe neponovljivim. Domaći bujon se oibčno priprema od kostiju određene životinje i/ili odabranog povrća.
Kako da napravite jagnjeći bujon?
Potrebne su vam samo jagnjeće kosti sa malo mesa, kao i začini po želji: lovorov list, peršun, celer, biber u zrnu i so. Još jedan plus domaće pripremljenog jagnjećeg bujona je što možete da odaberete začine koje volite.
Uzimamo dobro opranu jagnjetinu i stavljamo da provri sa dovoljnom količinom vode. Nakon što naš jagnjeći bujon provri, smanjujemo vatru i dodajemo začine.
A ako se u procesu pripreme stvorila pena, izvadite je uz pomoć rešetkaste kašike. Ukoliko je potrebno dodajte malo tople vode u procesu kuvanja, u zavisnosti od toga koliko želite da bude koncentrovan.
Kuvajte oko 4-5 sati dok se ne odvoji meso od kostiju. Nakon što skinete sa vatre, procedite đevđirom.
Možete pripremiti veću količinu domaćeg jagnjećeg bujona i da ga čuvate u frižideru.
Bujoni, pripremljeni od kostiju životinja su bogati raznim mineralima - kalcijumom, magnezijumom i fosforom, posebno važi i za zdravlje sistema kostiju. Osim toga, životinjsiki bujon poboljšava varenje, zato se često preporučuje kao niskokalorični i veoma hranljiv deo raznih režima ishrane.
Komentari