Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da pripremite riblji bujon

Kako da pripremite riblji bujon

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
253

Industrijski napravljeni bujon je jednostavan za upotrebu, ali nije uvek dovoljno dobar. Prema mnogim stručnjacima, njegov glavni pojačivač ukusa - mononatrijum glutamat, dovodi do zavisnosti i oštećenja mozga.

Domaće pripremljen bujon se, pak, lako pravi i veoma je koristan i ukusan. Riblji bujon zadržava sve korisne sastojke. Obično se za njegovu pripremu koriste glave, kosti, koža i repovi, ragu od različitih riba, a ređe se stavlja riblje meso.

Pripremili smo dva recepta za odličan domaći riblji bujon.

Riblji bujon - varijanta 1

Potrebni proizvodi: 1 kg kostiju, kože i glava bele ribe (osim skuše i haringe), nekoliko zrna crnog bibera, 1 grančica majčine dušice, 1 lovorov list, 2 grančice peršuna, 2 male šargarepe, 1 crni luk, malo celera, 1 šolja suvog belog vina, 1, 7 litara hladne vode

Način pripreme: Šargarepa, luk i celer se iseku na krupnije komade. U lonac se stavljaju delovi ribe i svi ostali proizvodi i začini. Dodajte vino i dinstajte oko 3 minuta na srednjoj do jakoj vatri. Dodajte hladnu vodu i prokuvajte. Temperatura se smanji i dinsta u otvorenoj posudi oko 20-25 minuta. S vremena na vreme pena se uklanja rešetkom ili kašikom.

Procedite bujon kroz vrlo fino sito, pritiskajući namirnice da se ceo bujon izvuče. Može se koristiti odmah ili ostaviti da se ohladi i čuvati u odgovarajućoj zatvorenoj posudi u frižideru. Pogodan je za upotrebu do 3 dana nakon pripreme.

Brzi riblja bujon - varijanta 1

Potrebni proizvodi: 1, 5 kg ribljih kostiju, 1 crni luk, 2 stabljike celera, 2 lovorova lista, 1 kašičica crnog bibera u zrnu, 3 litra vode

Način pripreme: Luk i celer se naseckaju na sitno. Riblje kosti, povrće i začine stavite u šerpu i prelijte sa 3 litra hladne vode. Kada proključa, bujon se kuva 20 minuta u otvorenoj posudi. Kada je gotov, procedite ga, ohladite ili koristite kao osnovu za riblju čorbu.

Dobro ohlađeni bujon ostavlja se u frižideru preko noći. Sledećeg dana, formirana masnoća na površini se uklanja. Pokriveni bujon, može se čuvati do 2-3 dana ili zamrznuti u malim porcijama.

Pogledajte naše druge recepte za domaći bujon.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni