Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi karamel ukras

Kako se pravi karamel ukras

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
98217
Kako se pravi karamel ukras
Fotografije: Sia Ribagina

Pripremiti karamel ukras je više nego lako, ali je potrebno malo više strpljenja, potrebna toplota rignle koja treba da bude umerena, šećer i odgovarajući pribor.

Potrebno je da imate viljušku sa dugim zupcima, jer ćete sa njom provlačiti niti šećera, velika kutlača, namazana malo sa spoljašnje strane, da bi se pripremila lepa korpa od karamela, duga metalna okrugla drška za pripremanje anđeoske kose i veliko parče papira za pečenje ili aluminijumske folije.

Potrebni sastojci su kristal šećer - oko 120 g i malo ulja za premazivanje kutlače.

Šećer stavite u kaserolu na umerenu vatru. Sačekajte da se rastopi i kada počne da se topi, dugom drvenom spatulom izmrvite donji sloj u kaseroli da bi se pravilno rastapao. Pripremite dok ne dobijete taman karamel, zato što on treba da ima lep kontrast na vašem slatkišu.

Nakon što bude gotovo, skidamo sa vatre, ostavljamo 1-2 minuta da se zgusne. Ringlu ostavljamo na najnižoj temperaturi, da bi ponovo mogao da se stavi karamel na kratko, kako bi omekšao, zato što će se vremenom stegnuti.

Priprema karamel korpica/gnezda

Viljuškom sa drugim zupcima zahvatite potrebnu količinu karamela, izvucite i haotično stavite na obrnutu stranu namazane kutlače, da biste dobili takozvano gnezdo, korpicu od karamele.

Ostavite sa strane da se stvrdne i nakon toga lako i pažljivo, zato što se lako lomi, odvojite rukom. Ostavite da se stvrdne konačno na papiru za pečenje, možete koristiti aluminijumsku foliju.

Priprema anđeoske kose

Potapanjem viljuške u karamel izvlačite šećer i počinjete da uvijate samo sa gornje strane metalnog štapića, držite visoko da se šećer spušta kao dlaka i da dobijete fine niti ili takozvanu anđeosku kosu.

Nakon što pripremite kosu željene gustine, šećer sečete makazama. Pažljivo sakupite dlanovima da biste oblikovali ne mnogo čvrstu loptu i ostavite sa strane na papiru za pečenje, da se konačno stegne.

Pripremanje karamel lepeze

Poznata lepeza od karamela se priprema na sličan način, tako što se viljuška potapa u karamel, izvlači se i na papiru se crtaju deblje niti od šećera. Ostavljamo na nekoliko minuta ili duže, zato što ovde niti od karamela prekrivaju jedna drugu, da se osuši. Ako je teško da se radi na ovaj način na papiru, možete prethodno olovkom iscrtati linije lepeze i posle da stavite karamel.

Karamelizovani orašasti plodovi

Veoma prijatan mali desert se dobija od karamelizovanih badema ili lešnika, u orašasti plod se stavi drvena čačkalica za zube, potapa se u karamel, podiže se vidoko da se izvuče i da se stvori duža nit/brk od šećera. Ostavljamo u čašu da se ohladi i stegne poptuno.

Karamel spirala

Najteže je da se prirpemi karamel spirala. Ona se pravi na okrugloj metalnoj drški, sipa se karamel samo preko metala, ali ne teče na dole, i tako ostavljamo da se osuši. Izuzetno pažljivo vadimo, zato što je veoma lomljiva.

Karamelom se mogu pripremitei razne figure po izboru. Lako i prijatno se radi, važno je da se nađe prava gustina, da bi moglo pravilno da se razliva. Ako počne da postaje tvrdo za vreme rada, stavite na tihu vatru, pazeći neprestano da ne zagori i nastavite da oblikujete željene figure.

Važno je znati da je karamel veoma vruć i treba raditi sa posebnom pažnjom.

Ukrasom od karamela možete dekorisati vaše kolače, torte, krem karamel, pa čak i krem brule.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji