Bonapeti.rs»Saveti»Kako da osušimo mentu?

Kako da osušimo mentu?

Kako da osušimo mentu?

Menta je sjajna lekovita biljka, sa predivnim svojstvima, samo je bitno da znamo kako da je osušimo i pravilno čuvamo, što je istovremno i veoma jednostavno. Važno je da vrtlari znaju, u slučaju da je beru direktno iz bašte, da treba cele stručkove sa listovima da odseku skoro do zemlje, i to malo pre nego što krene cvat mente. Mogu da se zavežu u male snopove, a takođe i da se listići natope jedan po jedan (razgledajući svaki listić odozdo, s obzirom da bubice veoma često tu ležu svoja jaja).

U zavisnosti od toga da li su biljke čiste ili imaju malo zemlje (što nije zabrinjavajuće, s obzirom da će nakon sušenja ona otpasti, a i ne šteti organizmu - naprotiv - sadrži vitamin B12), po želji možemo da je operemo i osušimo.

Snopići se zakače na provetreno mesto, a listići se rasporede na list jednobojnog bež-sivog papira bez mastila, to je ambalažni papir koji služi za pakovanje (može da se nađe u knjižarama) i odozgo prekrivamo sa još jednim listom takvog papira.

U obe vrste sušenja mente, treba da budu na mestu bez direktne sunčeve svetlosti, na provetrenom mestu bez vlage. Listići povremeno treba da se okreću i ponovo da se uvijaju u papir da se ne bi nakupili prašine. Kada svi listići budu potpuno suvi - (iz snopova izmrvimo lekovitu biljku tako da uklonimo stabliće) stavljamo u teglu, ili platnenu torbicu (lanenu ili pamučnu), ili u papirnu kesu.

Za duže čuvanje sušene mente bilo bi dobro da se drži na tamnom i prozračnom mestu da ne bi bilo mogućnosti da se ubuđa ili pocrni.

Druga varijanta čuvanja, koja se često primenjuje zbog toga što na taj način postaje svežija, jeste to što može da se zamrzne u zamrzivaču, kako snopovi, tako i listići stavljeni u kalupe za led (za dekoraciju i aromu svežih osvežavajućih napitaka).

Menta je lekovita biljka i u isto vreme savršen začin, sa mnogo primena u kulinarstvu. Svojim lekovitim svojstvima, ukoliko je uzimamo kao čaj, može da nas održi zdravima tokom hladnog perioda. Interesantno kod nje je to što čak i sušena, kada je poparimo sa vrućom vodom ponovo vraća svoju svežinu i prijatan dah proleća!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 2
51
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni