Spanać (lat. Spinacia oleracea, fam. lat. Chenopodiaceae) je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka. Spada u lisnato i cvetasto povrće.
Sveži spanać se veoma brzo kvari i njegov rok trajanja je samo nekoliko dana. Kako biste produžili rok trajanja, treba da znate kako da ga pravilno čuvate sveži spanać.
Prvo, treba da ga postavite u posudu sa vodom, ali nemojte da ga perete i stavite ga u frižider ili na hladno mesto. Tako pripremljen spanać, može da se sačuva do nedelju dana. Ako želite da sačuvate spanać duže vreme, morate da ga zamrznete i tada će njegov rok trajanja biti produžen do nekoliko meseci.
Ako tokom jeseni ovo sveže lisnato povrće upakujete u plastičnu kesu, pakovanje treba da bude dobro zatvoreno i u frižideru, kako listovi ne bi izgubili niti aromu, niti boju, a na taj način ćete sačuvati i vitamine u njemu.
Umotajte oprane i prosušene listove spanaća u providnu foliju i stavite ih u frižider. Za duže čuvanje, možete da koristite i kese sa membranama, tegle sa poklopcima koji imaju membrane i u kojima se održava konstantna miroklima.
Vakum posude su takođe dobre. One se prodaju zajedno sa pumpama za vakum. One su ujedno i najbolje rešenje za čuvanje sveže hrane i povrća.
Komentari