Patlidžan ili plavi patlidžan je povrće, koje je široko upotrebljavano u kuhinjama celog sveta. Jela sa patlidžanom su tipična za tursku nacionalnu kuhinju, a nema šanse da ne spomenemo čuveno jelo imambaildi. Zemlja porekla ovog povrća je Indija.
Patlidžan je blizak rođak krompira i paradajza. Na našim prostorima je poznata tamna verzija plavog patlidžana, a njegova boja može da ide od tamno ljubičaste, pa sve do potpuno bele boje. Patlidžan koji je tamniji, najviše štetti žučnoj kesi, a beli je najbolji za organizam.
Među najrasprostranjenijim i najviše obožavanim jelima od patlidžana treba da izdvojimo kjopoolu, musaku, đuveč, baba ganuš i mnoga druga jela.
Kod pripreme postoje dve varijante, da li se patlidžan ljušti ili ne. Kada se on peče ceo, bez značaja da li se to radi na roštilju ili u aparatu za pečenje paprika, uvek se peče sa korom i ljušti se tek nakon pečenja i laganog stajanja u poklopljenoj posudi.
Druga varijanta za pripremu patlidžana je ta kada ga koristimo za pripremu jela nasečenog na kockice ili kriške, a pre toga ga ljuštimo u obliku zebre. Oljušti se jedna traka kore, a druga se ostavi i tako se ređaju, dok se ne oljušti ceo patlidžan. Nikada nemojte ljuštiti celu koru patlidžana.
Komentari