Kako da ispečemo kesten?

Kako da ispečemo kesten?

Uprkos činjenici da jestivi kesten nije biljka koja se može često naći kod nas, danas ih možete kupiti ove plodove u skoro svakoj prodavnici ili na pijaci. Kesten se peče u rerni, ali vredi da krenete sa najprostijim receptom za kesten i da vam korak po korak objasnimo kako da ih pripremite kući u tiganju. Za to su vam potrebni samo kesteni - oko 500 g.

Priprema:

Prelijte kestenje mlakom vodom, ostavite ih 15 minuta, pa ih nakon toga isperite i ponovo osušite. Ako u procesu potapanja neki od kestena ispliva na površinu, odmah ga bacite. Koristite samo one koji ostanu na dnu posude.

Nakon toga nožem napravite razrez popreko na svakom kestenu.

Ugrejte suvi tiganj, sipajte kestenje, poklopite i pržite oko 10-15 minuta.

U procesu pečenja (prženja), kestenje treba da se otvori i da meso iznutra izađe izvan ljuske.

To je sve. Ohladite malo ispečene kestene, oljuštite ih i začinite. Po želji, možete da ih posolite ili da im dodate malo šećera.

Važno! Obavezno napravite zarez na kestenima. Ako to ne uradite, onda će tokom zagrevanja kestenje jednostavno da eksplodira i napravižete haos u kuhinji.

Prženi kesten sa uljem i solju

Po pravilu, kesten se prži u tiganju bez ulja, ali po želji, ovaj plod može da se pripremi sa uljem, kako ne bi bili previše suvi.

Sastojci:

1,3 kg kestena

150 ml vode

2 kašike ulja

so po ukusu

Priprema:

Dobro operite kestenje, osušite ih i zasecite svaki kesten da ne bi eksplodirao.

Sipajte kestenje u tiganj, dodajte vodu i kuvajte poklopljeno oko 10 minuta.

Promešajte kestenje sa vremena na vreme i kada voda potpuno ispari, dodajte ulje, so i pržite poklopljeno još oko 15 minuta.

Ako kestenje bude mekano na pritisak, isključite vatru i ostavite plodove na papirni ubrus.

Ohladite ih lagano i poslužite.

Ljuska kestena treba da se oljušti dok su kesteni još uvek topli. Ako se potpuno ohlade, tada će ljuska postati tvrđa i biće vam teže da je uklonite.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji