Jagode možete da osušite na nekoliko načina - na otvorenom, u rerni ili u električnoj sušari.
Sušenje jagoda nije previše jednostavno. Kod ovog procesa treba da se dosta pazi, jer su jagode lako kvarljive i lako se javlja buđ po njima.
Za sušenje treba da odaberete jagode koje su bile visoko na stablu, da nemaju nikakva oštećenja po plodu i da nisu prezrele. Nakon toga ih operite i ostavite ih na ubrusu da se osuše. Osušene jagode isecite na jednake kriške.
Sušenje jagodas na otvorenom
Potrebne su vam novine i debeo papir. Na ravnu površinu stavite nekoliko listova novina, a odozgo list debelog papira. Preko papira poređajte nasečene jagode, a između njih obavezno ostavite mesto.
Ovako poređane jagode se drže na suncu oko 4 dana.
Sušenje jagoda u rerni
nasečene jagode se poređaju u pleh, koji je pokriven papirom za pečenje. Ponovo ih ređajte na rastojanju jednu od druge.
Sušite ih na 50-60 stepeni, a vrata rerne celo vreme treba da budu otvorena. Na ovaj način će se menjati vlažni vazduh sa suvim i sušenje će biti brže.
Nakon sat i po pleh se vadi. Ostaje da se jagode ohlade, a zatim se okreću na drugu stranu. Ponovo se stavljaju u rernu na oko sat i po.
Za ovaj način sušenja jagoda će vam biti potrebno oko 8 do 10 časova.
Sušenje jagoda u električnoj sušari
Nasečene jagode se ređaju gusto jedna do druge u posude električne sušare. Temperatura se podešava na 55-60 stepeni. Za vreme sušenja potrebno je da nekoliko puta promenite mesta posudama za sušenje. To je neophodno da bi se sve jagode ravnomerno sušile.
Komentari