Miris zagorele hrane, crno i reljefno dno posuđa i, naravno, karakterističan izraz lica u trenutku kada se to desi, nešto je što se može dogoditi bilo kome u kuhinji.
Ako spadate u one kojima se to često dešava, sastavili smo nekoliko saveta kako da lako operete zagorelo posuđe.
Operite zagorelo posuđe rastvorom deterdženta-sapuna i vode.
U šerpu sipajte vodu i dodajte nekoliko kašika tečnog sapuna. Zatim kuvajte smesu deset minuta. Zatim prosipajte sadržaj i nekoliko puta isperite TOPLOM vodom.
Očistite zagorele ostatke sodom bikarbonom
Ovo je verovatno najpopularniji metod koji su koristile naše majke i bake. Besprekorno brzo i efikasno čisti posuđe u kući. Da biste to uradili, stavite u posudu oko 4 kašike sode bikarbone i dodajte 1 šolju vode. Zatim promešajte smesu i ostavite preko noći. Sledećeg dana dodajte još 2 šolje vode i kuvajte na laganoj vatri pola sata. Sipajte tečnost, pustite da se posuda ohladi i temeljito je isperite nekoliko puta u toploj vodi.
Operite zagorelo posuđe sirćetom
Sirće je efikasan način uklanjanja naslaga ugljenika i braon slojeva izazvanih zagorelim ostatcima na posuđu. Zagoreli deo posude prelijte sirćetom i ostavite da odstoji 15 minuta. Zatim temeljno isperite toplom vodom.
Komentari