Šta sadrži šipurak?

Šta sadrži šipurak?

Tokom zime voće i povrće iz kojeg možemo dobiti hranljive materije je u manjim količinama. Međutim, postoje neki plodovi ili tačnije pupoljci divlje ruže - šipurak, koji se mogu naći i tokom zime.

Šipurak (šipak) sadrži puno korisnih supstanci koje „daju“ snagu imunološkom sistemu, podržavaju sistem cirkulacije i čak pomažu u zadržavanju mladosti.

Šipurak je plod koji sadrži puno vitamina C (od 400 do 2000 mg na 100 grama proizvoda). Sadrži i vitamin P ili tačnije - S- kompleks. Ovaj kompleks je kombinacija različitih supstanci - rutina, bioflavonoida, hesperidina i citrina.

Svi znamo da uzimamo mnogo manje vitamina C nego što nam je potrebno, jer ga proces oksidacije uništava. U kombinaciji sa vitaminom P, ostaje duže u telu i štiti od oksidacije.

Kombinacija vitamina C i P pomaže u jačanju kapilara, povećava odbranu tela i sprečava pojavu modrica na telu.

Evo koje korisne supstance sadrži šipurak: karoten (provitamin A); , vitamini B1, B2, K, likopen, minerali kao što su gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor, magnezijum.

Šipurak ima visok sadržaj pektina (11%), što zauzvrat pomaže kod bolova u želucu i stomaku, crevnih tegoba, pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi kod dijabetičara, značajno smanjuje osećaj gladi kod ljudi koji su na dijeti i smanjuje izuzetno loš holesterol.

Šipurak je izuzetno bogat antioksidansima koji pomažu telu da ostane zdravo. Vitamin C u šipurku usporava starenje i uključen je u sintezu kolagena.

Tamno crveno ulje, koje sadrži vitamine A, E i omega masne kiseline, ekstrahuje se iz semena šipurka. Ovo ulje se koristi u kozmetici za duboku negu i ishranu kože.

A za još mirisnih blagodati šipurka, isprobajte ovaj čaj od šipurka ili našu ukusnu marmeladu od šipuraka.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji