Na kraju leta kupite crvenu papriku za sušenje sa pijace i nanižite je na kanap. Zatim ih ostavite na provetrenom mestu da se osuše.
Nakon što se paprike dobro osuše, pažljivo ih očistite od stabljika i semenki i sameljite ih u mašini za obradu hrane ili u čekićaru (u selima se koriste takvi mlinovi za žitarice za domaće životinje).
Nakon mlevenja, domaća aleva paprika se stavlja u tegle, sa nekoliko čena belog luka i krupne morske soli u tegle, koje zatim možete ukloniti. Namena im je da zaštite domaću alevu papriku od plesni i vlage.
Ako vam ne odgovara sa sušite paprike, možete kupite gotove sušene sa pijace i samo ih kasnije sameljete.
Možete napraviti čak i domaću dimljenu alevu papriku, ako imate pušnicu za dimljenje od bureta od 200 litara.
Kada stavite meso za dimljenje u njega, stavite i alevu papriku na pleh na vrhu. Posle 30 minuta, dimljena aleva paprika je spremna.
Alevu papriku ne treba dimiti duže od 30 minuta, jer počinje previše da miriše na dim i dobija neprijatan ukus.
Komentari