Sir Rikota ključni je sastojak mnogih italijanskih jela.
Ako ste ljubitelj ove kuhinje, možete pripremiti rikotu sami kod kuće. Sve što vam treba je nekoliko sastojaka i sveži italijanski sir je na vašem stolu!
Dakle, za domaću rikotu potrebne su sledeće namirnice:
punomasno mleko - 2,25 l
limunov sok - 80 ml
kašičica soli - 1
Priprema domaće rikote vrlo je slična receptu za vurdu, koji imamo u tradicionalnoj bugarskoj kuhinji. Sipajte mleko u šerpu i stavite na umerenu vatru. Čim tečnost počne da raste i podiže paru, isključite vatru.
U mleko sipajte limunov sok i so i dobro izmešajte.
Dobivenu smesu ostavite sa strane 10 minuta. Tokom ovog vremena primetićete jasno razdvajanje bele vurde i slamnato žute surutke.
Zatim prekrijte cediljku gazom i pažljivo sipajte smesu iz šerpe.
Vreme ceđenja surutke je od 10 minuta do jednog sata. Zavisi od vaših želja: nakon 10 minuta dobijete vlažniju rikotu, nakon sat vremena proizvod će postati suv.
Sveža rikota može se odmah koristiti ili konzumirati po potrebi, može se držati u frižideru do nedelju dana.