bonapeti.rs»Saveti»Kako da napravite rikotu?

Kako da napravite rikotu?

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2641k1k
Kako da napravite rikotu?

Sir Rikota ključni je sastojak mnogih italijanskih jela.

Ako ste ljubitelj ove kuhinje, možete pripremiti rikotu sami kod kuće. Sve što vam treba je nekoliko sastojaka i sveži italijanski sir je na vašem stolu!

Dakle, za domaću rikotu potrebne su sledeće namirnice:

punomasno mleko - 2,25 l

limunov sok - 80 ml

kašičica soli - 1

Priprema domaće rikote vrlo je slična receptu za vurdu, koji imamo u tradicionalnoj bugarskoj kuhinji. Sipajte mleko u šerpu i stavite na umerenu vatru. Čim tečnost počne da raste i podiže paru, isključite vatru.

U mleko sipajte limunov sok i so i dobro izmešajte.

Dobivenu smesu ostavite sa strane 10 minuta. Tokom ovog vremena primetićete jasno razdvajanje bele vurde i slamnato žute surutke.

Zatim prekrijte cediljku gazom i pažljivo sipajte smesu iz šerpe.

Vreme ceđenja surutke je od 10 minuta do jednog sata. Zavisi od vaših želja: nakon 10 minuta dobijete vlažniju rikotu, nakon sat vremena proizvod će postati suv.

Sveža rikota može se odmah koristiti ili konzumirati po potrebi, može se držati u frižideru do nedelju dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji