Kakva treba da bude temperatura prilikom prženja?

Kakva treba da bude temperatura prilikom prženja?

Svi volimo prženu hranu, ali i svi znamo da je izuzetno štetna. Prženje je najštetniji način pripreme hrane za ljudsko telo. Na svetu postoje hiljade restorana brze hrane u kojima možete jesti na brzinu. Sada ćemo vam objasniti kako prženjem možete zadržati hranljive sastojke u hrani i da ono ne bude baš tako štetno.

Prvo i najvažnije pravilo je odabrati masnoću koja podnosi visoke temperature. To znači da morate tražiti masnoću koja može da izdrži čak i kada dostigne maksimalnu temperaturu - tačka sagorevanja masti.

Ako ne može da podnese visoke temperature, masnoća počinje da dimi i oslobađa štetne materije. Svi pržimo kod kuće najčešće sa suncokretovim uljem. Najsigurnija je masnoća za kuvanje, jer ne daje nikakav dodatni ukus hrani koja se u njoj prži i ima visoku tačku gorenja.

Maslinovo ulje i ulje od kikirikija mogu da podnesu temperature iznad 200 stepeni, ali dodaju ukus hrani i nisu preporučljivi za prženje, ako vam upravo dodavanje ukusa nije cilj.

Dobro je koristiti svinjsku mast prilikom prženja, jer ona ne prodire toliko u prženi proizvod - tj. hrana ne postaje tako masna.

Drugo pravilo je da se prilikom prženja koristi puno masnoće, kako bi prženi proizvod postao hrskav. Ako tokom prženja ne stavite dovoljno masnoće, hrana će omekšati i sve što pržite zalepiće se ili zagoreti.

Kada proveravate temperaturu masnoće u kojoj ćete pržiti, sprečavate oslobađanje štetnih materija iz nje. Takođe, hrana koju pržite postaje hrskava i nije natopljena sa puno masnoće. Ako proizvod ne pržite na pravoj temperaturi za njega, rizikujete ne samo da pokvarite ukus, već i da ne sačuvate korisne supstance u njemu.

Najbolje je temperaturu proveriti termometrom koji je posebno dizajniran za kuhinju.

I još jedan savet - ne pržite hladnu hranu. Kada pržite nešto, prvo ga ostavite na sobnoj temperaturi. Takođe, na namirnice ne bi trebalo da ima uopšte vode ili vlage.

A ako uopšte želite da izbegnete prženje, pogledajte ove recepte na pari. Među našim receptima za pomfrit postoji jedan koji se priprema u air frajeru. Takođe saznajte i zašto je maslinovo ulje najkorisnija masnoća.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji