Zeleni čaj je čaj koji sadrži najviše antioksidanasa od svih drugih vrsta čajeva na svetu.
Na svetu gotovo da ne postoji drugi napitak koji ima toliko koristi za naše telo.
U Kini još pre hiljade godina su znali za koristi zelenog čaja i njime su sve lečili - od glavobolje do depresije.
Zeleni čaj se obrađuje na tri osnovna načina, ovo zavisi od stepena oksidacije. Čaj se obrađuje tako da se izbegne proces oksidacije polifenola koji su sadržani u njemu.
Takođe, ovo se radi i kako bi mogli svi njegovi korisni sastojci da se sačuvaju u njemu.
Sveže ubrani listovi zelenog čaja sadrže mnogo katehina kojih je skoro polovina od težine sušenih listova.
U zelenom čaju je sadržano otprilike 3% kofeina, a takođe i veoma male količine teobromina i teofelina. Još jedan sastojak koji možete naći samo u čaju je aminokiselina teanin.
Koristi ove vrste čaja na ljudsko zdravlje su mnogobrojne. Kao što smo već spomenuli, u Kini zelenim čajem leče skoro sve bolesti.
A evo i nekih zdravstvenih koristi zelenog čaja za naše zdravlje:
- antioksidativni;
- protivupalni;
- antiradijacioni.
Redovno ispijanje zelenog čaja sprečava stvaranje ćelija raka i na taj način smanjuje rizik od bolesti raka.
Antioksidansi koji se nalaze u čaju usporavanju starenje ćelija i u isto vreme pomažu telu da se očisti od toksina. Ovo pomaže ljudima koji imaju probleme sa kilogramima.
A evo i šta predstavlja japanska ceremonija čaja. Ne zaboravite da izaberete neki od ovih korisnih recepata za čaj.
Komentari