Kao otvoreni ljubitelji sitnog sira sa vama želimo da podelimo da osim što je veoma ukusan, on je i veoma koristan.
Sitni sir se dobija od zgrušavanja belančevina u mleku. U njemu je sadržano mnogo esencijalnih aminokiselina i belančevina. Psotoji mnogo vrsta sitnog sira koji se dobijaju na različite načine.
Šta je sadržano u 100 g sitnog sira
- Voda - 79.8 g
- Kolorije - 98 kkal
- Belančevine - 11, 1 g
- Masnoće - 4,3 g
- Ugljeni hidrati - 3,4 g
- Šećeri - 2,7 g
- Holesterol - 17 mg
U sitnom siru su sadržani vitamini B2 i holin. U manjim količinama ima još vitamina A, E, B12, folnu i pantenonsku kiselinu. On takođe sadrži i mnogo mineralnih materija. Evo koje su one:
- Natrijum
- Fosfor
- Selen
- Kalcijum
- Kalijum
- Mggnezijum
U sitnom siru takođe su sadržane i omega-3 i omega-6 masne kiseline.
U sitnom siru nema mnogo šećera osim laktoze koja je u malim količinama. Sitan sir preferiraju volju koji treniraju i koji su na režimu.
Međutim, važno je da istaknem da se sitan sir ne preporučuje kod ljudi koji imaju probleme sa bubrezima, zato što sadrži visoke nivoe belanaca i natrijuma koji mogu da uzrokuju zakiseljavanje urina.
Ali ukoliko nemate sličnih briga, a sitni sir vam je omiljeni proizvod, pogledajte naše kolekcije sa desertima sa sitnim sirom, krem sa sitnim sirom ili koji god da je od naših apetitnih recepata sa sitnim sirom.