Sitni sir je izuzetno ukusan i zdrav. U narednim redovima ćete saznati sve što treba da znate o sitnom siru. Udobno se smestite i nastavite da čitate.
Korisna svojstva sitnog sira
Sitni sir je jedan od najvrednijih i ukusnih mlečno-kiselih proizvoda. Sadrži korisna svojstva prirodnog mleka i mlečnih bakterija. Mogu ga konzumirati ljudi svih uzrasta, što je dokaz njegovih korisnih svojstava i činjenice da nema kontraindikacija. Postoji nekoliko vrsta sitnog sira prema sadržaju masti i mlečnom proizvodu od kojeg je napravljen. Zbog svog sastava, dosta se razlikuje od mleka.
Skoro sve lekovite dijete uključuju konzumiranje sitnog sira. Njegovo konzumiranje je u skladu sa zdravim načinom života. Dobro ga apsorbuje telo i sprečava više od jedne ili dve bolesti. A evo najvažnijih koristi konzumiranja sitnog sira.
Sadrži neke od najvažnijih aminokiselina metionin i triptofan. Ove aminokiseline su neophodne za normalno funkcionisanje sistema za varenje i nervnog sistema. Ove aminokiseline se ne sintetišu u našem telu. Za to se moraju dobiti iz spoljašnjih izvora;
- Sitni sir je proteinski proizvod. Proteini koje sadrži naše telo brzo vari i ne troše mnogo energije. Sitni sir je idealan za konzumiranje od strane trudnica, sportista, dece i starijih osoba;

- Kalcijum i fosfor, koji se nalaze u sitnom siru, podržavaju jačinu zuba, kostiju i srca. Takođe održavaju normalnu količinu hemoglobina u krvi;
- Vitamin A koji se nalazi u sitnom siru je važan za naš vid, lepu kožu i kosu;
- Sitni sir takođe sadrži vitamin D, koji pomaže deci da dobro rastu. Ovaj vitamin je neophodan i starijim osobama, jer podržava mišićno-skeletni sistem;
- Sitni sir sadrži sve vitamine B grupe, a oni su takođe deo proteina i ugljenih hidrata, koji, zauzvrat, pomažu našem telu da normalno funkcioniše. A kada je naš metabolizam pun, to sprečava pojavu mnogih bolesti.
- Sitni sir je dragocen pomoćnik u sprečavanju pojave alergija, pomaže u smanjenju umora, jača imunitet;
- Fosfolipidi lecitin i cefalin učestvuju u strukturi ćelijskih membrana i mikroreceptora, koji pomažu u prenosu nervnih impulsa. Ove dve supstance se nalaze u sitnom siru, koji je srednjeg ili visokog sadržaja masti;
- Kao što znamo, masti su rezervni izvor energije. Nizak sadržaj ugljenih hidrata u sitnom siru omogućava da se uvrsti na listu dijetetskih mlečnih proizvoda;
- Ako volite slatki, a ne slani sitni sir, možete mu dodati med umesto šećera da ga zasladite. Na ovaj način će biti korisniji nego sa šećerom;
- Sitni sir se može koristiti i za spoljašnju primenu. Ako napravite masku od meda i sitnog sira, ona može izbeliti vašu kožu i povećati njenu elastičnost, rastegljivost i glatkoću;
- Ljudi na dijeti najčešće uključuju obrani sitni sir u svoj jelovnik. Sadrži iste vitamine, mikro- i makroelemente. Zbog niskog sadržaja kalorija, možete jesti više sitnog sira bez brige o svojoj težini. Da biste apsorbovali neke od supstanci sadržanih u sitnom siru, potrebne su masti. Kalcijum se teško apsorbuje bez masti. Stoga ih ne bi trebalo potpuno isključiti iz svog jelovnika;
- Sitni sir je uravnotežen proizvod koji se lako vari. Ako se redovno jede, naše telo nadoknađuje nedostatak vitamina i minerala, povećava naš tonus, ubrzava biohemijske reakcije, jača koštani i imuni sistem;
Potencijalna štetnost sitnog sira

Sitni sir je koristan čak i za ljude sa intolerancijom na laktozu. Samo pokvareni sitni sir može nam naštetiti.
Kontraindikacije i ograničenja u konzumiranju sitnog sira uključuju:
- Ne preporučuje se osobama sa kamenjem u bubrezima;
- Za ljude sa aterosklerozom i oštećenjem bubrega, jer je proteine teško svariti kod ljudi koji pate od ovih bolesti;
- Gastritis - Zbog visoke kiselosti kod gastritisa, konzumiranje sitnog sira treba da bude umereno;
- Sitni sir sa medom ne bi trebalo da konzumiraju osobe koje su alergične na pčelinje proizvode;
- Kod bolesti gastrointestinalnog trakta obrani sitni sir se može konzumirati, ali pažljivo.
Treba znati da je sitni sir blago obogaćen kada se proizvodi. Stoga, ne treba preterivati.
Sastav sitnog sira
- Kalorije - 155 kcal;
- Proteini - 17 g;
- Masti - 9 g;
- Ugljeni hidrati - 2 g;
Vitamini i minerali u sitnom siru:
- Vitamin A - 0, 08 mg;
- Vitamin PP - 0, 4 mg;
- Vitamin B1 - 0, 04 mg;
- Vitamin B2 - 0, 3 mg;
- Askorbinska kiselina - 0, 5 mg;
- Kalcijum - 164 mg;
- Magnezijum - 23 mg;
- Natrijum - 40 mg;
- Fosfor - 220 mg;
- Kalijum - 110 mg;
- Gvožđe - 0, 4 mg.
Ne možemo a da vas ne ohrabrimo da se pripremite nešto ukusno sa sitnim sirom. Pogledajte naše predloge za:
- pita sa svežim sirom;
Pogledajte takođe kako da napravite domaći sitni sir i kako da napravite masku za lice od sitnog sira.
Komentari