Kako se seče na tanke žilijene?

Kako se seče na tanke žilijene?

Žilijen je francuski kuvarski termin za tanke trakice povrća (ili mesa, ili voća). Ivice su obično dužine otprilike 7-8 cm i debljine od nekoliko milimetara - u zavisnosti od jela i preferencija.

Da biste napravili savršene žilijene, ispunite sledeće korake:

1. Ogulite povrće (voće), ukoliko je potrebno, i isecite ga poprečno na komade dužine 7-8 cm. Ako je povrće (voće) okruglo, isecite tanku kriškicu sa jedne strane kako bi se napravila stabilna osnova;

2. Koristite veliki univerzalni kuhinjski nož i napravite jednake kolutove (tip pločice) po dužini komada debljine od 1-2 mm (u zavisnosti od želje i potreba), uklanjajući zaobljene koamde za upotrebu u drugom jelu;

3. Poređajte nekoliko pločica povrća (voća) jednu do druge ili jednu na drugu i isecite ih po dužini nožem na štapiće željene debljine (obično 1-2 mm), tj- iste širine kao i pločice.

Drugi veoma brz i jednostavan naćin za sečenje povrća na žičijene je putem korišćenja rende tipa mandolina. Rende se stavlja na jaku, ravnu površinu. Neki rendei imaju kontejner za rendanje proizvoda, ali ukoliko vaš nema, koristite odgovarajuću u posudu. Stavite mandolinu na dasku za sečenje, na radnu površinu ili sto i uverite se da se neće klizati dok sečete.

Izaberite željenu oštricu i zadajte debljinu za sečenje koju želite da postignete. Različiti modeli imaju različite opcije. Ako vaše rende ima mnogo oštrica, onda izaberite onu koju smatrate najboljom u konkretnom slučaju, u skladu sa proizvodom koji ćete seći.

Ukoliko ne znate kako tačno seku oštrice, uzmite krompir i isprobajte svaki nož, kako biste mogli da shvatite koji će vam biti najpogodniji. Takođe, možete da isprobavate i različita podešavanja za debljinu, tako da vidite šta najbolje radi za jelo koje planirate da napravite. Oštrice rendea tipa mandolina su neverovatno oštrice, zbog toga uvek pažljivo radite sa njima.

Isecite voće ili povrće na manje komadiće ukoliko vam se čini da je komad koji ćete seći suviše veliki za mandolinu. Pričvrstite voće ili povrće na štitnik za ruke. Uvek pričvršćujte komad hran na njega pre nego što počnete da sečete.

Dok sečete, obratite pažnju gde su vam prsti i pazite da se oni nikada suviše mnogo ne približe oštrici. Čak prilikom koriščenja štitnika za ruke, postoji mogućnost da vaše prsti iskliznu ka oštrici, tako da koriste rende sa povećanom pažnjom kako biste sprečili povrede i inciedente.

Počnite da premeštate brzo voće ili povrće napred i nazad iznad oštrice. Mandoline najbolje rade kada se seče brzo, s obzirom na to da su njihove oštrice namenjene upravo za to. Obratite pažnju da se kolutovi ner rešaju jedan na drugi kako se ne bi izdugli suviše visoko i tako blokirali oštricu. Držite ruku čvrsto za štitnik doksečete.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji