Bonapeti.rs»Članci»Kuvanje»Kako se priprema klasični žilijen?

Kako se priprema klasični žilijen?

Nina NordNina Nord
Džedaj
123
Žilijen od svinjetine
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Izraz žilijen (julienne) opisuje ne samo jedno od najukusnijih jela od mesa i pečuraka, već se koristi i za imenovanje tehnike za sečenje mesa, povrća i voća na veoma tanke trake.

Pravilo je da traka treba da bude duga tri do pet centimetara i ne deblja od dva milimetra. Pošto ova tehnika podrazumeva fino sečenje, proizvodi se ne mogu dugo podvrgavati termičkoj obradi. Ovako isečeno povrće savršeno je za prilog i za supu.

Tehnika žilijen se koristi kako bi se termička obrada svela na minimum i očuvala prirodna tekstura proizvoda.

U devetnaestom veku, supa potaž-žilijena bila je moderna u Francuskoj. Pravila se od kiseljaka, celera, šargarepe i cvekle isečenih na trakice i luka isečenog na kolutove, koji su se pržili i zatim kuvali nekoliko minuta u bujonu.

Ako želite da iznenadite svoje goste pravim žilijenom, možete koristiti sveže, sušene, konzervisane ili smrznute pečurke. Zamrznute pečurke se isperu i ocede, sušene se potope u vrelu vodu dok ne nabubre i ocede se.

Za klasični žilijen, pečurke treba iseći na tanke trake, jer to doprinosi ne samo lepom izgledu jela, već i njegovom ukusu.

Za žulijen treba vam sveži pileći file. Iseče se na tanke trake, a luk seče na kolutove ili rebarca. Da biste napravili najukusniji žilijen, potrebno vam je petsto grama pečuraka, 500 grama pilećeg filea, dve glavice luka, 300 mililitara pavlake, 200 grama tvrdog kaškavalja ili topljenog sira, so, biber, maslac.

U dubokom tiganju propržite luk na ulju dok ne postane providan. Dodajte pečurke i meso i pržite dok se ne skuvaju. Dodajte biber i so.

Kada tečnost potpuno ispari, uključite rernu. U tepsiju ili drugu vatrostalnu posudu rasporedite žilijen u porcije, prethodno podmazujući posude uljem.

Prelijte sosom od pavlake. Propržite kašiku brašna sa malo maslaca, dodajte pavlaku i promešajte. Dodajte topljeni sir ili pospite rendanim kačkavaljem i ostavite da se zapeče do zlatne boje.

Poslužite u posudama u kojima ste pripremili žilijen. Žilijen možete koristiti kao glavno jelo, a možete ga poslužiti i kao predjelo.

Obavezno probajte najukusniji žilijen od piletine ili ovaj žilijen od svinjetine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest