Jedva da poznajemo osobu koja ne voli šopsku salatu. U njoj, naravno ima i paradajza! Ovo povrće, osim što je vrlo ukusno i gotovo uvek prisutno na našem stolu, veoma je korisno i za naše zdravlje.
Ružičasti paradajz, čeri paradajz, paradajz Roma - postoji veliki broj sorti paradajza, ali ovo ukusno crveno povrće ima mnoštvo korisnih svojstava, jer je puno vitamina, minerala i drugih supstanci potrebnih telu da bi normalno funkcionisalo.
Paradajz takođe sadrži jabučnu, vinsku i limunsku kiselinu.
Važno je znati da je, za razliku od drugih proizvoda, paradajz korisniji obrađen nego sirov. Sadrži moćan antioksidans pod nazivom likopen. Ovaj antioksidans deluje protiv raka, sprečavajući mutaciju DNK i podelu ćelija karcinoma.
U kombinaciji sa biljnim mastima, paradajz se bolje apsorbuje u stomaku. Likopen je „krivac“ za jarko crvenu boju paradajza.
Paradajz takođe sadrži fruktozu i glukozu. U sastavu paradajza takođe nalazimo:
- jod;
- cink;
- gvožđe;
- vitamin A;
- vitamin B2;
- vitamin B6;
- vitamin K;
- vitamin PP;
- vitamin E;
Paradajz pomaže nervnom sistemu da normalno funkcioniše. Takođe pomaže kod depresije.
Paradajz sadrži malo kalorija, pa je dobro da ga jedete kada ste na dijeti. Visok sadržaj vitamina i minerala pomaže u borbi protiv kilograma.
Dobro je piti sok od paradajza pola sata nakon obroka.
I redovno uključite supe od paradajza, punjeni paradajz ili salate od paradajza u svoj meni.
Komentari