Šta sadrži lubenica?

Šta sadrži lubenica?

Lubenica mnogima spada u grupu omiljenog voća. Leti je vrlo ukusna i osvežavajuća. Veruje se da potiče iz Afrike. Ovo ukusno voće uzgajano je u Egiptu i Indiji još 2500 godina pre nove ere.

U svetu postoji preko 500 vrsta lubenice. Sadrži 92% vode. Njeno seme je bogato proteinima i mastima i koristi se za proizvodnju biljnog ulja.

Lubenica je izvor vitamina A, C, veoma velike doze kalijuma, kalcijuma, gvožđa, beta, karotena i vlakana. Lubenica ima samo 5% šećera, što je polovina sadržaja šećera u jednoj jabuci.

Lubenica ima samo 80 kalorija na 100 grama proizvoda, ne sadrži masti ili holesterol. Lubenica takođe sadrži antioksidans likopen, koji pomaže u borbi protiv tumora.

Zanimljivo je da rusi prave pivo od soka od lubenice. Svi vitamini u lubenici nalaze se u njenoj pulpi, kori i semenkama. Takođe sadrži:

- vitamin A;

- vitamin PP;

- Beta karoten;

- vitamin E;

- vitamin B1;

- Vitamin-B2;

- vitamin B6;

Lubenica je bogata vitaminom B1. Pomaže u smirivanju nervnog sistema. U lubenici, kao što smo rekli, ima likopena i to dvostruko više nego u paradajzu.

Sadrži i fosfor.

Takođe je dobro znati da je lubenica prirodna vijagra.

I posle svega što je do sada rečeno, ne znam za vas, ali nama se jede sočna lubenica! Pa pogledajte ove ukusne predloge za recepte od lubenice.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji