Mrka truba, lisičara, slinavka, vilina pečurka, vrganj i mnoge druge vrste pečuraka čovečanstvu su poznate već dugo.
Svaka jestiva gljiva ima svoju specifičnu aromu i različitu hranljivu vrednost.
U nekim delovima naše zemlje branje pečuraka je veoma razvijeno i kao hobi i kao profesija.
Pitanje je, međutim, kako očuvati pečurke dugo nakon što smo ih ubrali? Odgovor je jednostavan - konzervirane pečurke.
U zavisnosti od njihove veličine, pečurke se iseku na komade veličine oko 1 cm, a zatim se blanširaju u blago posoljenoj vreloj vodi.
Zatim ih ocedite i ostavite da se malo ohlade.
U male tegle na dnu stavite 5-6 zrna bibera i 1 kašičicu soli. Napunite tegle blanširanim pečurkama i na kraju dodajte istu količinu soli i bibera.
Tegle zatvorite.
Koliko se dugo pečurke pasterizuju
Rasporedite tegle u posudu pogodnu za kuvanje. Tegle sa pečurkama stavljaju se da se kuvaju. Nakon što voda počne da ključa merite 3 sata i tek onda ih sklonite sa vatre.
Na ovaj način pasterizovane pečurke mogu trajati godinama.
Pogledajte još recepata za marinirane pečurke.
Komentari