bonapeti.rs»Saveti»Čaj od selena - zbog čega treba da ga pijemo?

Čaj od selena - zbog čega treba da ga pijemo?

Čaj od selena - zbog čega treba da ga pijemo?

Najčešće povezujemo selen sa ukusnom ribljom čorbom ili ako maštamo malo više, zamišljamo ga sa pečenom jagnjetinom. Međutim, da li ste se ikada zapitali za šta je ovaj začin koristan, šta sadrži i kako ga možemo primeniti u svakodnevnom životu, osim u kuvanju, naravno. Pokušaćemo da odgovorimo na ova pitanja u ovom članku.

Selen je višegodišnja biljka koja pripada porodici celera. Može doseći od 1 do 2 metra visine i od njega se mogu koristiti lišće, plod i korenje. Međutim, selen ima mnoštvo korisnih svojstava.

Kada čujete selen, prvo sa čim ga povežete je njegova jaka aroma tamjana. Selen se takođe može naći sa imenima poput selim, rusalin, levuštan ili luštan, a samo njegovo ime u Bugarskoj, naprimer, prema narodnim verovanjima znači devet sila (devesil) - toliko snage stekne onaj ko ga stavi u njegovu hranu.

Selen može da izazove lučenje sekreta uglavnom iz gastrointestinalnog trakta i pluća, okrepljuje telo, stimuliše sistem za izlučivanje i pomaže kardiovaskularnom sistemu.

1882. godine dokazano je da selen sprečava mikrobakterije tuberkuloze, odnosno da ih uništava. Takođe ima jaka diuretička svojstva. Može pomoći kod vrlo jakog znojenja kod nekih vrsta kožnih bolesti. Selen takođe pomaže da olakša aktivnost želuca i creva, deluje brzo i utiče na uklanjanje iscrpljenosti.

Napitak od korena selena

U 1/2 litre vode ili crnog vina kuvajte 1-2 kašike svežeg ili sušenog korena na 10-15 minuta.

Ovaj napitak se pije 2-3 puta dnevno po 1 kašičica. Ovaj čaj se može piti profilaktički, pomaže u zaštiti krvnih sudova od skleroze.

Ako u napitak od korena selena, dodate malo sirćeta, onda on može brže zaceliti duboke rane i ukloniti osip, a pomaže i protiv gubitka kose. Ovaj tonik se može primeniti spolja kada vas svrbi koža, na rane, gljivice na nogama, za bolesti mišića, kostiju i zglobova.

Takođe pomaže kod jakih bolova i grčeva. Napitak ili tonik od selena, kao i korenje i cela biljka veoma dobro štite i imaju vrlo brz i dobar efekat.

Osušeni listovi selena čuvaju se u dobro zatvorenim teglama na temperaturi ne većoj od 15 stepeni. Ne sme biti pristupa svetlosti i drugim izvorima toplote.

Selen takođe pomaže u jačanju imunološkog sistema. Daje snagu i tonus nakon što smo bolesni, pomaže i kod upaljenih bubrega i bešike. Pomaže kod crevnih tegoba, bolova u stomaku, bolesti kardiovaskularnog sistema, nervnog sistema.

Ako imate bolove i ukočenost u velikim zglobovima, trebalo bi da pijete čaj od selena. I evo kako ga pripremiti i kako ga piti.

Čaj od selena

U 500 ml vode dodajte 1/2 kašike. lišća sušenog selena. Pustite da proključa 1 minut, sklonite sa vatre i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim procedite.

Ovaj lekoviti čaj pije se 6 puta dnevno, ujutru, u podne i uveče pre i posle jela. Efekat možete osetiti posle dve nedelje.

Čaj od selena možete piti u toku od 3 meseca.

Pogledajte sada naše ukusne ideje za recepte sa selenom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji