Nana je široko rasprostranjen začin, posebno cenjen u balkanskoj kuhinji. Nezaboravni su aroma i ukus pasulja sa nanom, poznati od pamtiveka, a takođe su veličanstvene i ćuftice od govedine, koje nežno nagoveštavaju prisustvo ovog tako prijatnog začina.
Nesumnjivo jelo koje je prvak u upotrebi nane je čorba od pasulja. Nana se takođe dobro slaže sa leblebijom skuvanom u čorbu. Ova kombinacija je uspešna zbog specifičnih aromatičnih komponenti ovih biljaka.
Nana ima kvalitete u borbi protiv bolova i kao spazmolitik, koji povećava lučenje želudačnih sokova i pospešuje varenje.
U tu svrhu treba jesti svežu nanu, u obliku salata i nekih supa, gde se zelena nana posipa sveža.
Nana se koristi u pripremi jela od jagnjetine i govedine. Takođe je dobar dodatak jelima sa spanaćem.
Na vrhuncu svog sjaja, treba napomenuti da se od nane takođe mogu praviti prijatni aromatični kokteli sa alkoholom.
Pogledajte kako napraviti čaj od nane.
Komentari