Proleće je doba godine kada je naš organizam iscrpljen zbog nedostatka vitamina, a preopterećen zbog obilja jela od mesa tokom zime. Da biste se osećali dobro na proleće, morate se pravilno hraniti.
Nutricionisti često kažu: „Oni koji ne doručkuju čine zločin, ali još je veći zločin lišiti se ručka“. 80 posto hrane treba pojesti u roku od oko 16 sati. Na ovaj način možete izbeći ozbiljno pagevečernje prejedanje/page.
Pridržavajte se principa raznolikosti u ishrani: prolećna hrana treba da sadrži proteine, masti, ugljene hidrate. Voće i povrće treba uvrstiti u dnevnu ishranu u količini od najmanje 400 grama svežeg ili kuvanog (osim krompira).
Voće sadrži veliku količinu vitamina C, neophodnog za život i zdravlje kao supstance koja štiti telo od razvoja raznih infektivnih i zaraznih bolesti. Ljudskom telu je potrebno oko 75 ml vitamina C dnevno.
Manifestacije prolećnog umora traju različito vreme, u zavisnosti od uključivanja hrane bogate vitaminima u ishranu. Tu spadaju smrznuto voće i povrće - paradajz, paprika, spanać, zelje, kopriva i južno voće. Od standardnih proizvoda dobro je konzumirati integralni i raženi hleb, mlečne proizvode i jaja.
Normalna crevna mikroflora je uključena u proizvodnju vitamina, enzima, folne kiseline, nikotinske kiseline, štiti ljudsko telo od mnogih vrsta raka, smanjuje holesterol u krvi i pomaže bolju apsorpciju kalcijuma i vitamina D.
Što se tiče prolećne ishrane - trebalo bi da bude laganija, sveža, sezonska. Ne jedite previše vruća ili posebno hladna jela, nemojte se prejedati. Takođe isključite masnu, tešku hranu za varenje - dajte digestivnom sistemu malo odmora.
Onda, pitanje je šta jesti u proleće?
U proleće nutricionisti preporučuju da jedete više orašastih plodova - oraha, lešnika, pinjola, badema, koji pružaju značajan deo potrebnih vitamina, pomažući tako da se brzo prevaziđu znaci prolećnog nedostatka vitamina.
Uključite sveže začinsko bilje u svoju prolećnu ishranu (priroda nam ih sama daje u ovo doba godine). Takođe pogledajte najkorisniju prolećnu hranu. Možete jesti neke žitarice - ječam, heljdu, pirinač basmati, kus-kus, raž.
Komentari