Šta sadrži sir?

Šta sadrži sir?

Verovatno skoro svi obožavamo da jedemo sireve. Postoji toliko mnogo vrsta sireva po celom svetu, ali od bugarskog lepši ne postoji. Osim što je strašno ukusan, sir je i izuzetno koristan.

Sir se proizvodi od svežeg mleka ili sitnog sira. U sirevima je sadržano mnogo važnih hranljivih materija, kao i vitamini C, B6, B12, A, D, E i K.

U nekim vrstama sireva takođe je sadržan i tiamin, riboflavin i niacin. Kada jedemo ukusni sir, mi snabdevamo svoj organizam kalcijumom.

A evo i šta je sadržano u 100 g sira:

- kalorije - 402

- ukupno masti - 33 g

- zasićene masti - 21 g

- polizasićene masti - 0,9 g

- monizasićene masti - 9 g

- ukupno ugljenih hidrata - 1,3

- balastne materije - 0 g

- šećer - 0 g

- belančevine - 25 g

- vitamin A - 1,002

- kalcijum - 721 mg

- vitamin D - 24 IU

- vitamin B - 12-0,8 mg

- vitamin C - o mg

- gvožđe - 0,7 mg

- vitamin B6 - 0,1 mg

- magnezijum - 28 mg

Sir ima viševekovnu istoriju. Pretpostavlja se da sir potiče iz Evrope, Centralne Azije i sa Bliskog Istoka. Takođe se pretpostavlja da se sir proizvodio i još pre 8000 godina pre nove ere.

Sir može da sadrži od 10 do 30% proteina. Neki od njih, da ne kažemo svi, se razgrađuju u procesu sazrevanja sira do aminokisleina koje određuju nejgovu biološku vrednost.

Najvažnije i najdragocenije nerastvorljive aminokiseline kao što su leucin, izoleucin, lizing, metionin, cistein, fenilalanin, tirozin, treonin, triptofan i velin.

Kada se proizvodi, u siru se zadržava do 70% kalcijum-fosfatnih soli koje se zadržavaju u mleku. U siru je sadržano od 10 do 30% lipida. Ovi lipidi odrđuju masnoću sira.

A sada hajde da se usmerimo ka nečem ukusnom - pogledajte naše predloge za pečeni sir ili namaze sa sirom.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji