Bonapeti.rs»Saveti»Šta sadrže borovnice?

Šta sadrže borovnice?

Šta sadrže borovnice?

Svi znamo borovnice - ovo mali i okruglo šumsko voće crvene ili crno-ljubičaste boje i slatko-kiselkastog ukusa.

Konzumiramo ih sveže, sušene, konzervirane u slatko od borovnica i sirupe, u korisnim smutijima i kao dodatak u kremove, kolače, čak salate i sosove uz meso.

Međutim, njihova široka primena u kulinarstvu daleko je od njihovog najuzbudnjivijeg i iznenađujućeg kvaliteta. Borovnice su jedno bogatstvo i sa tačke gledišta njihovog sadržaja i relativno skoro dobijene titule najzdravijeg voća na planeti. Zbog raznovrsnosi vitamina, minerala i korisnih materija, one se ubrajaju u takozvanu super hranu.

A da ne spominjemo prvenstvo borovnica u tome što su voće koje je najbogatije antioksidansima.

U 100 g borovnica je sadržano 55 do 80 kalorija, 0.74 g proteina, 14.49 g ugljenih hudrata, a masti su u minimalnoj količini - samo 0.33 g. Ovo ih čini odgovarajućim i preferiranim za gotovo sve vrste dijeta.

Evo i detaljnije analize sadržaja borovnica:

Vlakna - 2.40 g

Skrob - 0.03 g

Šećeri - 9.96 g

Glukoza - 4.88 g

Zaharoza - 0.11 g

Fruktoza - 4.97 g

Od vitamina najveći sadržaj u borovnicama beleži vitamin C koji iznosi 9.70 g. Pored njega borovnice sadrže vitamine iz grupe B, vitamin A, E, Betain i K1.

Od aminokiselina u borovnicama ima Alanina (0.03 g), Arginina (0.04 g), Asparginske kiseline (0.06 g), Valina (0.03 g), Glicina (0.03 g), Glutamina (0.09 g), Izoleucina (0.02 g), Leucina (0.04 g), Lizina (0.01 g), Prolina (0.03 g), Serina (0.02 g), Treonina (0.02 g), Fenilanina (0.03 g), Cistina (0.01 g) i drugih.

Minerali koji su sadržani u borovnicama su Kalijum (77 mg), Gvožđe (0.28 mg), Kalcijum (6 mg), Selen (0.10 mg), Fosfor (12 mg) i Cinin (0.16 mg).

Sadržaj vode u borovnicama je 84.21 g/100

Bogatstvom hranljvih materija koje obiluju u ovom šumskom voću jača se imunološki sistem, štiti se srce i krvni sudovi, blagotvorno deluje za poboljšavanje moždane aktivnosti, urinarnog sistema (kod urinarnih infekcija) i u bori organizma sa slobodnim radikalima.

Zbog optimalnog sadržaja antioksidanasa, flavonoida, antocijanina, fenola, hlorogene kiseline, luteina, kaemifenola, tanina među kojima su resveratrol, borovnice imaju i antikancerogeni efekat, poboljšavaju vid i deluju protivupalno.

Samo sa 100 g dragocenog ploda naš organizam nabavlja 17% preporučujuće dnevne doze vitamina.

Češće uključujte borovnice u svoj meni kako biste se radovali zdravlju, tonusu i dobro održavanoj figuri. Konzumirajte ih pre svega sveže kako biste iskoristili 100% svih mnogobrojnih koristi borovnica za organizam, zahvaljujući njihovom dragocenom sastavu i kvalitetima.

A ukoliko želite da jedete i nešto ukusno, bacite pogled na naše kolače sa borovnicama, pite sa borovnicama ili čak čizkejk sa borovnicama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni