Repa je povrće izuzetno korisno za konzumaciju barem nekoliko puta nedeljno.
Takođe, repa je široko poznata i kod spremanja domaćih recepata, kako lekovitih, tako i jela.
Čišćenje repe, izvađene iz naše sopstvene bašte i čišćenje repe kupljene na pijaci ili prodavnici se razlikuje po jednoj jedinoj stvari - kod druge varijante nećemo morati da sečemo zeleni deo repe koji raste iznad zemlje.
Kao što se i sećate, trgovci nam mnogo ne olakšavaju. Jedino što vam je potrebno jeste nož ili ljuštilica i posuda u koju ćete sakupljati omotače repe.
Preporučuje se da koristite gulilicu koja se neće previše duboko zabadati u repu, cilj je da se oguli samo najviši sloj repe gde je površina reljefna i može da ima upalih čestica zemlje gde je rasla.
Nakon što se odseku oba kraja po malo gde je bio donji deo povrća, a takođe i zeleni deo koji štrči iznad zemlje, repe se čiste pod mlazom vode i mogu da budu skuvane i pripremljene na način na koji želimo.
Komentari