bonapeti.rs»Saveti»Kako pravilno da izaberemo ribu iz prodavnice

Kako pravilno da izaberemo ribu iz prodavnice

Stefani NikolovaStefani Nikolova
Početnik
13
Kako pravilno da izaberemo ribu iz prodavnice

Riba je jedna od važnih namirnica za ljudski organizam. Pored toga što je bogata vitaminima, ona je afrodizijak i izuzetno ukusna i dijetalna (naravno ne sve vrste).

Dosta ljudi ne voli ribu ni na koji način - niti da je čiste, niti da je vide, a kamo li da je konzumiraju. A oni za koje je važan deo dragocenog menija ne znaju koju da izaberu kada zastanu ispred štanda ili pak kako da je pripreme kod kuće tako da bude dovoljno ukusna. Ne postoje ko zna kakve specifičnosti kod kuvanja, ali izbor je mnogo važan!

Prvo treba da utvrdite - da li je želite prženu, pečenu ribu na roštilju, u rerni, gril tiganju itd. Tako ćete suziti izbor na dosta manji asortiman - tj. ako želite pohovanu ribu, možda se nećete zaustaviti na lososu.

Pravila prilikom izbora ribe

Stojeći ispred vitrine sa ribljim delikatesima najvažnija stvar jeste da dobro pogledate i pre svega da uključite svoj nos u izbor, koliko god da Vam smešno zvuči. Ako Vam ne miriše prijatno (a vi ćete osetiti kada loše miriše), prosto to nije vaša prodavnica. Birajući određenu vrstu ribe, zatražite od prodavca da je dodirnete.

U mnogim slučajevima izdaleka ima savršen spoljašnji izgled, ali ispada da je meka i kašasta. Riba treba da bude sveža - bistre oči, roze škrge, da nema korice odozgo. Ukoliko su prisutne ove karakteristike, treba da bude jasno da riba nije sveža.

U vitrini treba da se održava neka minimalna temperatura, potrebna kako bi duže trajala, ali ovo ni u kom slučaju nije dovoljno. Ona treba da bude zaleđena i odozgo. Njen stomak ne sme da bude ispucan, aroma takođe treba da bude bliska aromi mora.

Kao što svi znamo riba se miriše iz pravca glave, tj. - uvek je pomirišite - aroma dolazi iz škrga i kada nije sveža ona miriše na amonijak.

I najnajnajvažniji savet kod izbora ribe. Nemojte kupovati zamrznutu ribu. Da, ona je jeftnija, dostupnija što se tiče cena, ali ona nikada nema isti kvalitet koji ima sveža. U nastavku ćemo navesti za one koji biraju zamrznutu kako pravilno da je izaberu.

Za morske plodove - škampe, rakove, lignje itd. važi isto. Škampima su potrebna tačno 2 dana nakon dostave da bi se pokvarili, o njima treba da znate da njihove glave treba da budu na mestu i ukoliko kupujete sirove škampe treba da budu lepo zelenkasti ili sivi, ukoliko primetite crveno po njima to znači da su krenuli da se kvare.

Lignje treba da budu bele boje, a ne žute, školjke treba da budu zatvorene (ako je školjka otvorena, ali ste ipak odlučili da je kupite, kucnite školjku i ako se ona zatvori, znači da je živa), hobotnice treba da budu stegnute.

Generalno, za izbor sveže ribe iz prodavnice ovo su najvažnije stvari koje treba da znate. Ako Vam nije neprijatno u ribarnici, možete da zatražite dokument o poreklu da biste videli kog datuma je isporučena, seriju i rok trajanja. Kao klijent imate to pravo.

Sledeća opcija za uzimanje ribe - to su uzgajivačnice, brane i tako da kažemo: direktno sa brodova koji su je upravo upecali. Tamo važe iste stvari za izbor ribe i morskih plodova i uz to ću dodati da je važno kada pipnete ribu da ne bude topla! Uvek pre prodaje ribar je dužan da zaledi i ohladi ribu još dok je živa.

Sa jedne strane tako će je sačuvati duže vreme, a sa druge pak - neće popucati njihovi stomaci (što je druga važna stvar koju treba da gledate).

Jedna zagrada i pojašnjenje: Prilikom kupovine žive ribe, bilo da je to šaran, tolstolobik itd. velike ribe ili koje god sitne ribe, UVEK HLADITE ili ZAMRZNITE RIBU pre nego što je očistite, u protivnom slućaju rizikujete da joj "iskoče" kosti i da je nenamerno "pokvarite".

Za one pak koji su pri tome da kupuju zamrznutu ribu, treba da znaju nešto. Obično prodavac iza tezge ubeđuje da je riba zamrznuta živa. Postoji određeni "objekat" u kom se izvodi postupak zamrzavanja nakon čega se svi asortimani zastakljuju kako bi se duže vreme sačuvali, a i zastakljivanje čuva ribu od sušenja na temperaturama ispod nule.

Važno je da riba izgleda na skoro isti način na koji izgleda sveža. Skuša ne sme da bude žuta, a ukoliko jeste, to znači da je užegla.

Većina ljudi voli pangasiusa, ali svež im izgleda skup. Verujte - bolje da kupite svežeg, nego li zamrznutog, uverićete se u to kada ga odmrznete i primetite koliko vode je iscurelo. Ovo važi za sve ribe u prostorijama ispod nule.

Takođe, važno je da znate da omiljene pohovane lignje, fileti bele ribe i sve pohovano zapravo nema nikakve ribe unutra. Puno je skroba i mlevenih ribljih kostiju i glava. Da, ukusni su, ali kada znate sastav nikada nećete uzeti!

Ovo su važne stvari za pravilan izbor ribe.

Kada izvršite pravilan izbor ribe, znači da vam je potreban pravilan recept za ribu. Pogledajte ove ukusne recepte za ribu u foliji, riblje ćufte ili pak riblju čorbu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji