Tikvice su obavezne za skoro sva letnja jela. Dostupne su u prodavnicama povrća tokom cele godine, ali su najukusnije od juna do oktobra.
Kuvane na pari, grilovane, pečene tikvice, pržene tikvice ili čak sirove u salati od tikvica, ovo povrće je svestrano letnje povrće koje se može poslužiti i u jelima od piletine, posnim čorbama ili zapečenim jelima sa svežim začinskim biljem.
Zbog niske kalorijske vrednosti, tikvice su izuzetno pogodan dodatak svakoj ishrani.
Sa oko 2 grama ugljenih hidrata na 100 grama tikvica i niskim glikemijskim indeksom, imaju vrlo mali uticaj na nivo šećera u krvi.
Dijeta sa niskim glikemijskim indeksom
Dijeta sa niskim glikemijskim indeksom (GI) je režim ishrane koji, kroz konzumiranje određene hrane, utiče na nivo šećera u krvi u telu. Dijeta koristi indeks kao primarni ili jedini vodič za planiranje zdrave ishrane.
Za razliku od većine planova ishrane, dijeta sa niskim glikemijskim indeksom ne određuje veličinu porcija ili optimalan broj kalorija, ugljenih hidrata ili masti za gubitak težine ili održavanje.
Koji je cilj?
Cilj dijete je da u svoj jelovnik uključite namirnice koje sadrže ugljene hidrate, ali ne dovode do velikog povećanja nivoa šećera u krvi.
Ishrana može sprečiti hronične bolesti poput gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.
Pogledajte takođe koje namirnice imaju nizak glikemijski indeks, a koje visok glikemijski indeks.
Komentari