Čišćenje škembića je neprijatan i naporan posao, ali pak jela sa njim su nakon toga unikatno ukusna. Zbog toga ukoliko imata sveže škembiće, probajte da prevaziđete gađenje i potrudite se da ih savršeno očistite kako biste posle mogli da uživate u njihovom ukusu.
Nema potrebe da vam govorim da je njihova "aroma" užasna, ali moraćete da je istrpite u ime kulinarstva.
Postoji nekoliko načina za čišćenje škembića.
1. Krečom
Uzmite dve šake ugašenog kreča i lepo njime istrljajte škembiće. Ostavite da tako odstoji otprilike 10 minuta nakon čega počnite da ih trljate kao da perete odeću. Trljajte i ispirajte vodom, tako što u međuvremenu pomažete sebi nožem. Pokrećite ga u smeru suprotnom od dlačica. Škembići treba da postanu čisto beli kako bi bili dobri za konzumaciju. Na kraju obilno isperite vodom;
2. Sodom i sirćetom
U slučaju da nemate kreč, možete da koristite sodu za hleb i sirće za čišćenje škembića. Veoma dobro istrljajte škembiće sodom i potopite u šerpu ili drugu odgovarajuću posudu sa sirćetom. Ostavite da odstoji otprilike sat vremena, nakon čega istružite škembiće nožem u smeru suprotnom od dlačica. Ne propustite i metodu sa "pranjem" tako što ih istrljate i ispirate toliko dugo koliko je neophodno (dok ne pobeli).
3. Vrućom vodom
Stavite vodu na ringlu da provri i potopite škembiće na 20-30 sekundi u nju. Posle dobro istružite nožem i ponovo vratite u ključalu šerpu na pola minute. Ponovite proceduru dok škembići ne pobele.
Nakon što ste temeljno očistili iznutricu, možete da pripremite tradicionalnu čorbu sa škembićima ili pak delikatese poput škembića u maslacu, pohovane škembiće i druga ukusna jela.
Komentari