Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

BordoBordo
09. januar
Istorija Bordoa Kultura vina u Bordou je zastupljena vekovima unazad. Drevne hronike kažu da se na tim prostorima gajila loza i da su se vina proizvodila još u rimsko vreme....
Liker od vinaLiker od vina
01. nov.
Sastojke staviti u staklenu flašu (teglu) i ostaviti zatvoreno 6 nedelja. Povremeno promućkati da bi se šećer brže istopio. Gotov liker procediti i uživati u punom ukusu višnje....
Rakija od vinaRakija od vina
09. jun
Rakija od vina se dobija destilacijom dobrog, kvalitetnog vina. Što je vino aromatičnije, toliko će aromatičnija biti rakija, i biće odličnog ukusa i kvaliteta....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Temperatura serviranja vinaTemperatura serviranja vina
16. jun
Serviranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus. Temperatura serviranja...
Najpopularnija likerska vinaNajpopularnija likerska vina
11. april
Malaga je vrsta likerskog vina i ima dugu istoriju. Ovo vino su voleli još stari Grci i Rimljani, koji su ga čuvali u amforama izloženim suncu na terasama i tavanima. Španska Malaga je vrsta mešanog vina....
Najpopularnija portugalska vinaNajpopularnija portugalska vina
29. mart
Portugalija je jedna od zemalja sa dobro razvijenom proizvodnjom vina. Samo pominjanje Portoa dovoljno je da pobudi poverenje ljubitelja prefinjenog ukusa vina. Portugalci duguju svoje vinarstvo starim Feničanima,...
Italijanski sos od vinaItalijanski sos od vina
14. okt.
Zagrejte maslinovo ulje, dodajte beli luk i crni luk i izdinstajte ih. Dodajte paradajz i kuvajte dok se sos ne zgusne. Dodajte origano i pavlaku i promešajte. Dodajte paradajz pire, šećer, so i 1/2 šolje vode....
Nemački umak od vinaNemački umak od vina
17. okt.
Maslac se istopi na tihoj vatri i doda se brašno. Promeša se tako da nema grudvica. Dodaje se bujon. Žumanca se umute s pavlakom i smesa se dodaje u umak koji se zagreva još 2-3 minute, ali da ne kipi. Dodaje se vino...
Koja su desertna vina?Koja su desertna vina?
27. okt.
Desertna vina se razlikuju od stonih uglavnom po izraženom slatkom ukusu zbog visokog sadržaja šećera i alkohola. Za proizvodnju desertnih vina najčešće se koriste one sorte grožđa, koje akumuliraju mnogo šećera i odlikuju...
Finese prilikom posluživanja vinaFinese prilikom posluživanja vina
09. jul
Kada poslužujete vino svojim gostima, pridržavajte se nekih caka kako biste na njih ostavili utisak kao da imate znanje profesionalnog somalijera. Prilikom serviranja vina veoma je važna njegova temperatura. Tako na primer...
Najpopularnije sorte belog vinaNajpopularnije sorte belog vina
04. jul
Osnovne arome: vanila, dim i hrast Boja: zlatnožuta Sovinjon Blan Sovinjon Blan je takođe bela sorta vina koja potiče iz regiona Bordo, Francuska....
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Kolač od griza i vinaKolač od griza i vina
11. sep.
Pomešajte i lepo promešajte orahe sa grizom, šećerom, vnom, brašnom, dodajte ulje i sodu. Kad smesa odstoji 30 minuta, prebacite je u namazan pleh. Pecite kolač oko 45 minuta. Hladan kolač sa grizom prelijte glazurom...
Sorbe od trešanja i vinaSorbe od trešanja i vina
01. avgust
Vino se sipa u šerpu da provri. Trešnje se očiste od koštica, sok se sačuva. Trešnje se stavljaju u vrelo vino i kuvaju dok ne ispari miris alkohola. Pasiraju se. Želatin se potopi u 6 kašičica vode i kad nabubri, rastvara...
Kolačići od vina sa marmeladomKolačići od vina sa marmeladom
19. jul
Sve sastojke /bez slatka/ pomešajte i zamesite meko testo. Podelite na dva dela. Svaki deo razvijte u pravougaonu koru i isecite na kvadrate, lija je stranica 7 cm. Stavite malo slatka, pritisnite oba kraja i uvijte...
Sorbe od jagoda i vinaSorbe od jagoda i vina
28. okt.
Vino se sipa u šerpu, dodaju se šećer, karanfilić i beli biber. Kora pomorandže se narenda na sitno i dodaje se u vino. Smesa se kuva 20 minuta na laganoj vatri, dok ne ispari polovina tečnosti. Procedi se, ohladi se...
Koja su to penušava vina?Koja su to penušava vina?
01. jun
Penušavim vinima zovemo sva bela, roze ili crvena vina, koja su proizvedena kao rezultat prirodnog procesa fermentacije svežeg grožđa ili vina, pri čemu se pojavljuju mehurići uglen-dioksida. To može da se desi i dodavanjem...
Teleći jezik u sosu od vinaTeleći jezik u sosu od vina
19. jul
Jezik stavite u posudu sa poklopcem, pa dodajte krupno iseckan luk, karanfilić i lovorov list. Prelijte belim vinom, u koje ste dodali malo soli i bibera. Dodajte vodu, tako da voda pokrije jezik, poklopite i kuvajte...
Teleće šnicle sa sosom od vinaTeleće šnicle sa sosom od vina
21. sep.
Od filea oblikujte tanke šnicle pomoću tučka. Natopite šnicle u svežem mleku i ostavite ih da odstoje tako bar 10 sati u frižideru. Osušite dobro šnicle i uvaljajte ih u brašno. Zagrejte masnoću i zapecite sa obe strane...
Komadići svinjetine u sosu od vinaKomadići svinjetine u sosu od vina
20. januar
Isecite meso na male komade. Pospite ih brašnom, solju i biberom, istresite višak. Ugrejte maslinovo ulje u tiganju na vatri i stavite meso. Pržite dok ne dobije zlatnu boju, periodično mešajte. Izvadite meso na ubrus....
Svinjetina sa sosom od belog vinaSvinjetina sa sosom od belog vina
20. dec.
Meso se iseče na parčiće. Zagreva se ulje i zapržimo 2 minuta dok ne pobeli. Vadi se u tanjir. Zaprži se narendan luk i sitno narendanu šaregrepu da omekša. Sipa se belo vino i ostavljamo da ispari. Posipa se solju i biberom...