Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Vorčester SosIstorija Vorčester sosa
Osnovni sastojak sosa je inćun, a prirpema sosova sa ribljim namirnicama kao osnovom uopšte nije praksa koja postoji od juče....
23. jun
Domaći vorčester sosDomaći vorčester sos prebacite u teglicu ili posudicu, koja se čvrsto zatvara.
Pravilo čuvanja - pripremljeni sos za meso može da se koristi u trajanju od 2 meseca, a pre svake upotrebe se rastrese....
26. maj
Šnicle sa Vorčester sosomU đuvečaru namazanu uljem, poređajte šnicle (krmenadle - nema porebe da se istanjuju)
Luk isecite na polumesec i dodajte ga u đuvečaru. Dodajte šargarepu iseckanu na kolutiće i pečurke - na kriške.
Dodajte začine, soja...
22. mart
Svinjski kare sa vorčester sosomJa sam servirala svinjski kare sa vorčester sosom sa dinstanim mladim krompirom....
08. maj
Svinjska rebra sa vorčester sosomStavite papir za pečenje ili foliju u pleh. Poređajte rebra u jedan red i namažite ih uljem.
Pomešajte so, biber, alevu papriku, majčinu dušicu i beli luk. Lepo natrljajte rebra začinima.
Stavite pleh u prethodno ugrejanu...
13. januar
Pečena kolenica sa vorčester sosomU odgovarajućoj posudi pomešamo vorčester sos, bujon, maslinovo ulje, beli luk u prahu i alevu papriku. Dodajemo i preostali deo zelenih začina. Pomešamo sve sastojke da dobijemo pastu....
30. maj
Testenina sa dve vrste sosaSkuvajte testeninu prema upustvu na pakovanju. Ocedite.
Izdinstajte mleveno meso sa masnoćom i jednom glavicom luka, isečenom na sitno. Dodajte čubar i biber.
Napravite bešamel sos od maslaca, brašna i mleka.
Isecite...
23. januar
Lazanja sa dve vrste sosaSastojke za bešamel sos dobro izmešajte i stavite na šporet. S vremena na vreme mešajte žicom da se ne formiraju grudvice. Nakon što se zgusne, sos se skida sa vatre.
Za paradajz sos za lazanje, na zagrejanom ulju propržite...
30. jul
Koristi i štete od soja sosaIzuzetno je popularan u azijskoj kuhinji – koristi se za jela od pirinča, za jela od povrća ili za riblje gozbe, morske plodove, različite vrste mesa. U stvari, u celoj azijskoj kuhinji bez deserata.
Tamne je...
21. sep.
Pečene ćuftice preko sosa od patlidžanaStavite mleveno meso u posudu zajedno sa naseckanim lukom, jajetom, prezlama i posolite ga po ukusu, pa dodajte biber.
Umesite meso i napravite ćuftice veličine šljive. Uvaljajte ih u brašno i ispržite ih u vrelom ulju...
19. okt.
Jaja preko praziluka i paradajz sosaPraziluk dobro zapržimo, dodajemo paradajz sos da uvri.
Dodajemo peršun, biber i so, ako je potrebno.
Razbijamo jaja i kuvamo dok ne bude gotovo....
26. dec.
Pečena svinjetina sa dve vrste sosaOperite i osušite svinjski kontrafile.
Na papir za pečenje stavite 1 kašiku maslinovog ulja, 1 kašiku origana, 1 kašiku ruzmarina, 1 kašiku korijandera, so i biber po ukusu.
Stavite meso na začine i lepo ga uvaljajte...
15. jun
Kanelone u rerni sa dve vrste sosaLuk sam isekla na sitno i izdinstala na slaboj vatri, dodala so, začine i mleveno meso, na kraju sa dodala i paradajz i šećer.
Odvojeno sam zagrejala ulje i dodala brašno. Nakon što je počelo da se odvaja od dna, rastvorila...
10. nov.
Lazanja od tikvica sa dve vrste sosaTikvice dobro operite. Drške i vrhove isecite. Nasecite ih na tanke kriške po dužini.
Pripremaju se dve vrste sosa. Počinjemo sa Bolonjeze sosom. Luk očisti i sitno isecka. U tiganj stavite malo ulja da se zagreje. Dodajte...
08. jun
Salata od mladog belog luka i mlečnog sosaBeli luk isečemo na komade dužine oko 2 cm i prelivamo prelivom od kiselog mleka, sirćeta, soli, ulja i peršuna.
Po želji salatu ukrašavamo maslinama i kuvanim jajima....
11. januar
Paprike punjene sirom preko paradajz sosa sa lukomPresecite paprike na pola po dužini, lako ih nauljite i zapecite.
Za to vreme prodinstajte 2 glavice na trake naseckanog luka i nekoliko čenova belog luka.
Dodajte mleveni paradajz, so, biber i naseckani peršun. Smanjite...
15. mart
Istorija picePica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana.
Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
31. januar
Istorija marcipanaKod nas marcipan nije prepoznat kao vrlo kvalitetan desert. Razlog tome je vreme komunizma, kada se naziv marcipan koristio za prodaju proizvoda sa tvrdom masom od kakaa, nalik čokoladi, ali vrlo niskog kvaliteta.
Istina...
11. jun
Istorija šporetaŠporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
10. april
Ćuftice na ražnjiću sa dve vrste sosa i prilogomPočinjemo sa pripremom mlečnog sosa:
Operemo, oljuštimo i krupnije izrendamo krastavac. Prebacujemo ga u posudu i u njega dodajemo iseckani čen belog luka, kiselo mleko i so. Promešamo dobro i stavljamo u frižider, pokrivamo...
10. maj
Prava istorija piceKakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane?
Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
28. sep.
Kratka istorija musakeOvo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
12. maj
Sporo kuvani ćureći bataci sa glazurom od meda i soja sosaOštrim nožem napravite nekoliko malih proreza na batacima i stavite unutra oljuštene čenove belog luka.
Ugrejte maslinovo ulje na umerenoj temperaturi i pržite batake sa svih strana oko 10 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu...
26. avgust
Kako da očistite mrlju od soja sosa?Soja sos izaziva jake tamne mrlje kada dospe na odeću i odmah vas tera da pomislite na najgore, da nema uklanjanja. Evo šta treba da zapamtite da se uspešno izborite sa mrljama od soja sosa:
Delujte brzo ako vam soja...
15. avgust
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokvePreplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
04. april