Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Domaće pirinčano vinoGotovo pirinčano vino može da se čuva u frižideru ili da se sipa u staklene flaše koje treba da stoje na tamnom i hladnom mestu....
24. avgust
Domaće pirinčano mlekoPored toga, pirinčano mleko je bogato vitaminima i mineralima (posebno ako je od smeđeg pirinča): kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, vitaminom D i nekim vitaminima B....
14. mart
Vino„Flaša vina sadrži više filozofije od svih knjiga na svetu."
Ova misao Luja Pastera nas tera da se zapitamo da li je moguće u potpunosti razumeti i spoznati prirodu vina ili nas ovo božansko piće sa svakim gutljajem...
01. april
Pirinčano BrašnoKoristi od pirinčanog brašna
Konzumacija pirinčanog brašna je veoma korisna....
18. sep.
Pirinčano SirćeVrste pirinačnog sirćeta
Poznato je tzv. belo pirinačno sirće, koje predstavlja belu ili bledožutu tečnost....
03. dec.
Belo VinoSvaki somelijer u svetu zna osnovno pravilo - meso se uvek služi sa crnim vinom, a riba - sa belim. Ovo pravilo je čak i naučno dokazano pre izvesnog vremena, kada su japanski naučnici potvrdili istinitost. Oni su mesecima...
15. sep.
Porto VinoPorto vino predstavlja portugalsko desertno vino koje ima tamnozlatnu boju i prijatan ukus. Porto se proizvodi u severoistočnom delu Portugalije, u dolici reke Douro.
Iako se porto smatra da je nastalo po uzoru na...
21. avgust
Crno VinoVeć je i činjenica - crno vino je korisnije od belog vina, tvrde naučnici svetskih instituta. Oni savetuju stabilnu i redovnu upotrebu crnog vina, naravno u umerenim količinama.
Vino je verovatno najstariji alkoholni...
30. jun
Zmijsko vinoPirinčano vino, u kojem je potopljena zmija, može se konzumirati tek nakon nekoliko meseci. Potrebno je da zmija određeno vreme odstoji u alkoholu i da pusti otrov....
02. april
Gazirano vinoGazirano vino je vrsta penušavog vina, kojem je na veštački način dodat ugljendioksid. Upravo zbog ugljendioksida postoje mali i mnogobrojni mehurići i zbog njih je ovo vino dobilo ovakav naziv, tj. gazirano vino.
Gazirano...
06. mart
Vino MarsalaMarsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji. Obično su...
16. feb.
Vino MadeiraMadeira je likersko vino, koje se proizvodi na istoimenom portugalskom ostrvu, koje se nalazi u Atlantskom okeanu, prekoputa zapadnih delova Afrike.
Jako sunce i geografski položaj su odličan preduslov za razvoj loze...
12. feb.
Vino MalagaVino Malaga je popularno likersko vino, koje je tipično za teritoriju Španije. Pravi se u oblasti istoimenog grada Malaga, koji se nalazi na obali Sredozemnog mora, u podnožju planina. Ova oblast Španije ima blagu klimu...
04. dec.
Pirinčane PahuljiceOriginalna marka pirinčanih pahuljica je poznata kao kakino tane.
Japanski majstori su napravili perfektne pirinčane pahiljice - kaki no tane, vođeni željom da dobiju savršenstvo u proizvodima od pirinča....
05. dec.
Jabukovo vinoIsecite jabuke, sameljite ih i ispresujte dobro. Da sok ne bi potamnio, dodaje kalijum metabisulfit 10 g na 100 l kaše.
U dobijeni sok se dodaje 100 g šećera. Nakon fermentacije se dobija vino sa 11 gradi alkoholnog sadržaja...
05. jun
Kuvano vinoNasecite pomorandže i limun na tanke kolutove i zajedno sa ostalim namirnicama promešajte sve u dubokoj šerpi. Prokuvajte smesu i odmah je sklonite sa vatre.
Ostavite posudu sa napitkom na toplom mestu oko pola sata, dok...
12. okt.
Letnje vinoU široku posudu stavljamo nekoliko krišaka leda i jedno parče pomorandže.
Sipamo vino i dolivamo fantu.
U sve to dodajemo 1 supenu kašiku martinija.
Promešamo dobro i serviramo....
09. april
Kako da napravite pirinčano brašno?Što je pirinčano brašno finije, to je njegov kvalitet veći.
Pirinčano brašno možete koristiti za zgušnjavanje soseva ili za zaprške – lakše se vari od pšeničnog brašna....
21. sep.
Kako se pravi pirinčano mleko?Pirinčano mleko se pravi od kuvanog pirinča (običnog ili braon) i može se malo zasladiti po želji....
15. dec.
Kuvano crno vinoU čajnik se sipa vino, dodaje se šećer, karamfilić, cimet i limunova kora.
Ugreva se jako....
24. maj
Vino od aronijePlodove aronije pasirati. Smesu sipati u posudu i ostaviti da fermentira 3-4 dana.
Odvojiti dobijen sok i u kašu naliti vodu, u količini koja je dva puta veća od soka.
Nakon 24 časa odvojiti i drugi sok i sjedniti ga...
03. jun
1
Domaće crno vinoIzaberite vinsku sortu grožđa. Obično od 100 kg grožđa izađe oko 40 litara vina. Grožđe se izgnječi specijalnom mašinom za tu svrhu. Prema starim vinarima, ako ga gnječite sa drškom ono fermentiše tako, da se dobije bolje...
02. jun
Predjelo za vinoSir isečemo na kriške. Svaku stavljamo na aluminijumsku foliju.
Odozgo posipamo prethodno smrvljenim orasima, 1 supenom kašikom meda i malo bosiljka.
Uvijamo u foliju i dobro pečemo u ugrejanoj rerni na 8-10 minuta....
21. mart
Vino od smokviSmokve se seku na veoma sitne parčiće i sipaju se u veliku posudu zapremine 8 litara, po mogućstvu stakleni balon.
Šećer i voda se kuvaju dok se kristalčići potpuno ne rastvore i nakon toga se ostavljaju na ringli još...
09. okt.
2
Domaće belo vinoBelo vino traži finiju obradu materijala od crvenog. Najvažnije pri proizvodnji belog vina je da šira treba da fermentira bez semenki, drški i potkožice. U te svrhe možete staviti u kacu letke na rastojanju od 1 cm.
Tako...
09. avgust