Selen - lekovita svojstva, upotreba i kontraindikacije

1 od 3 Fotografije
Selen

Selen, u narodu poznat i kao lesandrina, miloduh, višegodišnja je biljka iz porodice Apiaceae kao i peršun i šargarepa. Zemljom porekla ove biljke se smatra Zapadna Azija.

Selen se uglavnom koristi u kulinarstvu, ali on ima dosta lekovitih svojstava, zahvaljujući hemijskom sastavu. Ova biljka sadrži eterična ulja, minerale, vitamine i soli kalijuma.

Selen se uspešno bori sa migrenom, pozitivno deluje na centralni nervni sistem, poboljšava peristaltiku creva.

Listovi selena imaju protivulpano dejstvo kada su rane i čirevi u pitanju.

On se uspešno može koristiti kod konstipacije i problema sa uriniranjem.

Takođe, uspešno se koristi i u kozmetici. Ova biljka je odlično rešenje za lomljivu kosu i opadanje kose.

Naravno, najveću primenu selen ima u kuhinji. On se odlično slaže sa pečenim i dinstanim povrćem, jelima sa ribom, jagnjetinom i pirinčem. Njime možete začiniti salate, piree, čorbe i janije.

Selen je štetan kod trudnoće i bolesti mokraćnih kanala, kao i kod hronične insufijencije bubrega.

Osobe koje imaju hemoroide bi trebalo da budu oprezne sa konzumiranjem ove biljke, jer ona povećava dotok krvi u toj oblasti.

Komentari

Pošalji
3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Povezani recepti