Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?

Hronična glavobolja - šta je prouzrokuje i šta pomaže?

Glavobolja

Uzrok hronične glavobolje je genetski uslovljen nedostatak serotonina u mozgu. Menja se fiziologija krvnih sudova, receptora za bol i tako dolazi do glavobolje. Kod 90% pacijenata se primećuje nasledni faktor. Dodatni faktori koji utiču jesu stres, pojedine namirnice, hormonalni disbalans ili meteorološki uslovi, itd.

Vrste glavobolja

migrena - pulsirajući bol na jednoj strani, koji je propraćen mučninom i vrtoglavicom.

- glavobolja sa osećajem tenzije - bol u oblasti čela, sa obe strane ili osećaj stezanja glave

Često pacijenti koji imaju hronične glavobolje vremenom razvijaju rezistentnost na lekove. Zato je potrebno da se obrati pažnja na druge faktore kao što je to način ishrane i savladavanje stresa. Poželjno je da se uključe dodaci ishrani i druge alternativn emetode.

Hronična glavobolja može biti i simptom različitih oboljenja. Zato je važno da koristite i alternativne metode, kao i da se konsultujete sa lekarom.

Lečenje glavobolje

Akupresura

1. Led - zaustavlja bol, tako što sužava krvne sudove, koji pritiskaju nerve, takođe zaustavlja signale za bol i usporava metabolizam, tako što smanjuje mišićne kontrakcije. Led uvijte u krpu, kako bi zaštitili kožu. Držite na mestu koje vas boli najviše 20 minuta.

2. Aromaterapija - uljem mente, lavande ili kamilice u predelu slepoočnica ili udišite, ako imate glavobolju sa osećajem tenzije.

3. Akupresura - tačka LI4 se nalazi na mesnatom delu između palca i kažiprsta. Zatim ritmično pritiskajte svaku ruku oko 1 minuta, dok glavobolja ne prestane. Oseća se kao da vam nešto krca, ali ne i jak bol. Poželjno je da trudnice ne rade ovu metodu.

Magnezijum

4. Vitamin B6 - stabilizuje nivo serotonina u mozgu. Dnevna doza je 50 mg.

5. Aloe vera - dnevna doza je 2 kašike, dva puta dnevno.

6. Vratić - sadrži sastojke sa antiupalnim svojstvima, poput onih u aspirinu. Dnevna doza je 125 mg ekstrakta od vratića sa 0.2% partenolida.

7. Đumbir - dnevna doza je 1 kašičica mlevenog svežeg đumbira u 500-750 ml vruće vode.

8. Vlakna i voda - zanimljiva činjenica je da dobra perstaltika smanjuje glavobolje. Preporučuje se redovna konzumacija voća i povrća, žitarica, mahunarki, orašastih plodova i dosta vode. Možete uključiti i dodatke sa vlaknima.

Uzroci glavobolje

Aspartam

Pojačivač ukusa mononatrijum-glutaminat može biti uzrok migrene kod osoba koje su osetljive na ovaj sastojak. On se nalazi u mnogim namirnicama - proizvodi sa kvascem, fibrolizovano ovseno brašno, bujoni od povrća, razni dodaci za ukus, ekstrakti malca, itd.

Aspartam u većini veštačkih zaslađivača ima isto dejstvo.

Namirnice koje sadrže tiramin su takođe povezane sa hroničnom glavoboljom. Kako bi ustanovili uzroke glavobolje, potrebno je da se određene namirnice isključe iz ishrane na određeno vreme. Zatim, kada se ponovo uključe, da se prati da li će se glavobolja ponovo pojaviti.

Crno vino

Rizične namirnice su i citrusi kada se konzumiraju u velikim količinama, smvokve, kisela pavlaka, kiselo mleko, dimljeno meso, dimljena riba, kavijar, haringa, sirće, prevreo sir, marinirane namirnice, proizvodi sa kvascem, čokolada, proizvodi sa šećerom, alkohol (crno vino), mahune boranije i graška, kofein (preko 200 mg) itd.

Pored vrsta namirnica, važan je i režim ishrane. Nizak nivo šećera je katalizator glavobolje. Zato se treba redovno hraniti.

Kada se glavobolja javlja sa menstrualnim ciklusom, pozitivno će uticati i kompleks vitamina i minerala (Vit E, Mg, Ca, Riboflavin).

Holističe metode lečenja uma i tela - joga, meditacija, disanje, vizualizacija takođe može umanjiti glavobolje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest