Tuna se priprema na različite načine u različitim krajevima sveta. U Italiji se pravi zapečena tuna sa krompirom i alevom paprikom ili se servira karpačo - fino isečeno sirovo meso tune. U Japanu, kao što je već poznato se koristi za suši.
Meso tune je crvenkasto, ali se mogu naći i svetlije nijanse crvene boje. File tune je prži u tiganju ili se peče na roštilju ili u rerni.
Ako pržite tunu, okrenite je i skinite sa vatre čim se lagano zapeče. Dobro ispečena riba treba da, kada se iseče po sredini, bude svetloroze, a na krajevima braon.
Ako pečete ribu potopite isečene kriške na 15 minuta u soja sos, pomešan sa medom u odnosu 3 na 1. Prste ćete polizati.
Riba, ispečena na roštilju, se osvežava pestom. U blenderu pomešajte sveže listove bosiljka - 4 veze, dodajte 60 grama rendanog parmezana, 40 grama pinjola i 4 supene kašike maslinovog ulja. Mozete dodati malo belog luka.
Od tune iz konzerve se pravi salata ili sos za pastu. Dinsta se sitno ili krupno iseckana glavica luka, dodaju se dva paradajza, očišćena od kožice i semena. Nakon 4 minuta se dodaje prstohvat ruzmarina, biber i soli.
Skida se sa vatre, dodaju se komadići ribe iz konzerve i promeša se. Sos se dodaje u skuvanu pastu, preporučuje se da se ne propere vodom, kad se skuva.
Francusko jelo klafuti sa tunjevinom i maslinama će postati omiljeno jelo vaše porodice. Za 6 porcija vam je potebno 50 grama rendanog kačkavalja, 1 supena kašika maslinovog ulja, so i biber po ukusu, 600 grama ribe iz konzerve u svom sosu, 4 jaja, 400 g maslina bez koštice, 300 ml svežeg mleka, 1 supena kašika kukuruznog skroba, 400 g mlevenog paradajza.
Tunjevina se izgnječi sa dve kašičice sosa iz konzerve, skrob se rastvara u nekoliko supenih kašika svežeg mleka. Jaja se umute i u njih se sipa preostalo mleko. Dobro se umuti i dodaje se skrob.
Dodaje se tunjevina i mleveni paradajz. Začinjava se solju i biberom i promeša se. U okrugli pleh, namazan masnoćom se sipa riblje testo i poravna po površini.
Ukrašava se maslinama i posipa rendanim kačkavaljem. Peče se u rerni, prethodno ugrejanoj na 180 stepeni pola sata. Hladi se na sobnoj temperaturi, a nakon toga se stavlja u frižider. Servira se uz salatu.
Komentari