Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šta da pripremimo sa brašnom od heljde

Šta da pripremimo sa brašnom od heljde

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
231
Heljdino brašno

Korisna svojstva heljdinog brašna se uglavnom povezuju sa sadržajem gvožđa, kalcijuma, kalijuma, fosfora, joda, cinka, magnezijuma, mangana, vlakana i aminokiselina.

Brašno od heljde se još uvek ne koristi tako često kod nas, za razliku od Rusije. Od njega se, međutim, može pripremiti hleb, neke vrste proizvoda od testa i makarone, kolači, palačinke, slatkiši, da se doda u jelo ili da se kombinuje sa drugim vrstama brašna.

Palačinke s heljdom

Sa brašnom od heljde se može takođe pripremiti i kaša za bebe iznad 7 meseci. Poslednjih godina je pedijatri čak preporučuju za hranjenje. Pošto se gluten ne nalazi u brašnu od heljde, čini ga alternativnim ne samo za decu, nego i za ljude koji su netolerantni na gluten.

Brašno od zrna heljde ne podleže hidrotermičkoj obradi, što omogućava da se zrna sačuvaju prilikom varenja. Proizvod se ne preobrazuje, a to dozovljava varenju da pravilno prerađuje biljni protein.

Hleb sa brašnom od heljde

U poređenju sa običnim brašnom, ovo sa heljdom se odlikuje povišenim sadržajem hranljivih vlakana. Oni se sastoje od hemiceluloze, celuloze, lingina i pektina, kao i mineralnih sastojaka kalcijuma, fosfora, magnezijuma, natrijuma i kalijuma, kao što smo rekli. Struktirna forula u kojoj se povezani dozvoljava organizmu da ih usvaja bez problema u svoju korist, nije važna količina.

Kolačići od heljde

Brašno od zrna heljde imaju sivo-braon boju i gorkast ukus. Ako volite brašno od heljde, njegova priprema će biti zadovoljstvo zbog njegovih jedinstvenih karakteristika. U principu, svaki recept može biti tako adaptiran tako da koristite u njemu brašno od heljde.

Prosto eksperimentišite, zamenite navedeno obično brašno, belo, integralno i drugo sa heljdinim. Evo jedan od mnogo ukusnih recepata, koje možete pripremiti sa brašnom od heljde.

Keksići sa orasima sa brašnom od heljde.

Potrebni sastojci: 150 g, brašna od heljde, 1 pakovanje kravljeg maslaca, 150 g šećera, 1 jaje, 1 kašičica praška za pecivo, 100 g krupnije samlevenih oraha, maslac (za pleh).

Način pripreme: Mekani kravlji maslac umutite sa šećerom na penu. Dodajte jaje i nastavite da mutite dok ne dobijete gladak krem. Postepeno dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i orahe. Dodajte i 2 supene kašike vode i mutite dok ne dobijete homogenu smesu.

Kašukom u namazan pleh stavite gomilice od smese. Keksiće pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15-20 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest