Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Savršeno slatko od smokvi na tri načina

Savršeno slatko od smokvi na tri načina

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
233
Slatko od smokava

Slatko od smokvi predstavlja jedno od najukusnijih deserata ove vrste. Postoji mnogo recepata za njegovu pripremu, pri čemu je svaki veoma uspešan i ukusan. Ovde smo sakupili tri neodoljiva recepta za slatko od smokvi.

Slatko od smokvi

Potrebni sastojci: 30 komada prezrelih smokvi, 1 kg šećera, 3 šolje vode, 1 kašičica limunske kiseline.

Način pripreme: Smokve se operu. Očiste se od drške i ponovo se operu. Voće se stavlja u odgovarajuću šerpu i zalije se vodom, koliko je potrebno samo da ga prekrije. Voće se vadi nakon otprilike 5 minuta.

Voda se prospe, a smokve se vade jedna za drugom na krpu ili papir koji će upiti vodu, kako bi se osušile. U odgovarajućoj šerpi treba da proključaju 3 šolje vode sa 1 kg šećera. Ostavi se da se krčka 15 minuta, mešajući s vremena na vreme. Nakon toga se dodaju smokve jedna za drugom.

Slatko se ostavi da se krčka dok ne dostigne odgovarajuću gustinu. Ono zapeni s vremena na vreme. Gotovo je kada njegova kapljica prestane da se razliva. Gotovo slatko se sipa u teglice.

Smokve

Slatko od smokvi sa orasima

Potrebni sastojci: 2.5 kg sitnih prezrelih smokvi, 1 kg šećera, 250 ml vode, 1 ravna supena kašika limunske kiseline, orasi (po želji)

Način pripreme: Smokve se operu i očiste se vrhovi kore. Stavljaju se u duboku i široku šerpu zajedno sa polovinom šećera. Tako se ostave da odstoje 4-5 sati.

Smokve se pospu ostalim šećerom i ponovo se ostave da odstoje otprilike 8 sati. Nakon toga se sipa i voda i stavlja se na ringlu na srednju temperaturu. Kada proključa, temperatura se smanjuje na minimum. Tako se ostavi da se krčka oko 2 sata.

Nakon otprilike sat i po vremena smokve koje su isplivale na površinu počinju da padaju na dno šerpe. Pažljivo se proverava drvenom kašikom ili spatulom, bez prevelikog mešanja. Smokve su gotove kada kapljica od smese prestane da se razliva po ravnoj površini.

Šerpa se skida sa ringle i dodaje se limuntus. Pažljivo se promeša. Po želji se dodaje 4-5 celih oraha. Slatko od smokvi se vruće sipa u teglice, dobro se zatvori i okrene se naopačke, dok se u potpunosti ne ohladi.

Pečeno slatko od smokvi

Slatko od smokve

Potrebni sastojci: 3 kg zrelih smokvi, 1.5 kg šećera, 1 šolja vode, 1 puna kašičica limuntusa

Način pripreme: Smokve se očiste od drške i dobro se operu. Veće smokve možete preseći na pola. Stavljaju se u duboku šerpu zajedno sa šećerom. Ostave se da prestoje jednu noć dok se šećer ne istopi, a smokve ne puste sok.

Smokve zajedno sa sirupom iz šerpe se prebacuju u duboku tepsiju za pečenje. Stavljaju se da se peku 1.5 sat na 180 stepeni. Za vreme pečenja smesa se pažljivo promeša. Tri minute pre kraja se dodaje limuntus i promeša se.

Gotovo slatko se sipa u suve i zagrejane teglice. Zatvaraju se i okreću se da poklopci budu okrenuti na dole. Tako se ostave jednu noć, nakon čega se stavljaju na suvo, tamno i hladno mesto.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest