bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kako da oporavimo pluća

Kako da oporavimo pluća

ZoritsaZoritsa
Početnik
21884
Biljke za čišćenje jetre

Mnogi od nas disanje primaju kao realnost. Na kraju krajeve ako ne možeš da dišeš, mrtav si. Pluća nam daju život, oksidiraju našu krv, kako bi naš mozak bio živ i štite telo od štetnih materija.

Kada se ima u vidu da pluća sve to rade, dobro je da im pomognemo onoliko koliko možemo, kako bi ostala čista i zdrava. U protivnom, ukoliko to ne radimo može doći do različitih bolesti pluća, pa čak i onih hroničnih, s obzirom da su pluća veoma tesno povezana sa krvnim sistemom.

Cirkulacioni sistem i razmena gasova

Cirkulacioni sistem se sastoji od tri zasebna sistema koji rade zajedno: srce (kardivaskularni), pluća i arterije, vene, koronarne i portne arterije (sistemno). Ovaj sistem je zadužen za dotok krvi, kiseonik, hranljive materije i druge gasove, kao i hormone koji se kreću među ćelijama.

Ćelijama u telu je potrebna energija kako bi funkicionisale. One dobijaju energiju tako što kombinuju šećere ili druge hranljive materije sa kiseonikom, tako što nam na taj način omogućavaju da funkcionišemo kao živo ljudsko biće koje diše.

Za vreme tog stvaranja energije se stvara ugljen-dioksid. Uprkos tome, previše ugljen-dioksida može da otruje ćelije, tako da upravo zbog toga krv prenosi kiseonik (iz pluća) u ćelije tela i troši njihov ugljen-dioksid. Krv koja se vraća u srce i pluća je tamnocrvena što znači da je uzela ugljen-dioksid iz ćelija tela, ostavljajući veći deo svog kiseonika u ćelijama.

Ugljen-dioksid u krvi se zamenjuje kiseonikom u alveolama. Ove male vazdušne vrećice u plućima su veličine jedne ćelije i okružene su kapilarima koji su takođe mikroskopskih veličina. Krv iz srca teče kroz ove kapilare i skuplja kiseonik iz alveola. U isto vreme ugljen-dioksid prolazi kroz kapilare i u alveole. Kada izdišete, oslobađate se ugljen-dioksida.

Jarkocrvena, kiseonikom bogata krv se vraća u srce i ispumpava se u različite delove tela.

Lekovito bilje za čišćenje pluća

Ovih 15 lekovitih biljki koje čiste pluća se jednostavno dodaju u vašu dijetu. Nezavisno od toga da li ih dodajte u salatu, pijete u vidu čaja ili unosite kao tinkturu, ove lekovite biljke će sigurno vaša pluća održati zdravim.

1. Majčina dušica

Majčina dušica je najkorisnija biljka za pluća

Majčina dušica je jedna od najzdravijih lekovitih biljki za pluća. Pomaže zdravlju disajnih puteva i bori se protiv bakterijskih infekcija kao što je na primer pneumonija. Jedno istraživanje iz 2016. godine zaključuje da majčina dušica bez sumnje najviše štiti bronhijalne puteve u plućima. Istraživači objašnjavaju da majčina dušica poseduje ekspektorantno, mukolitičko, antitusičko i antispazmolitičko dejstvo. Majčina dušica može da se uzima kao tinktura, kao čaj ili aromatično eterično ulje u difuzi.

2. Divizme

Divizme je neverovatna efikasna lekovita biljka za pročišćavanje pluća od sluzi, sekreta i hroničnih upala. Divzime deluje kao snažnan ekspektorans, što znači da pomaže telu da izbaci višak sluzi i skereta iz pluća, umirujući sluzkožu svojim omešavajućim svojstvima. Može da pomogne kod bronhitisa, jakog kašlja, prehlade čak i astme. Moj omiljeni način korišćenja ove neverovatne lekovite biljke ja u obliku čaja tako što se dodaju 2 supene kašike suvih listova i natope se u 300 ml vruće vode na 15 minuta.

3. Nana

Mentol, jedinjenje u nani, je spazmolitičko i protivupalno sredstvo koje pomaže u opuštanju disajnih puteva. Ulje nane je jedan od najboljih načina korišćenja korisnih svojstava nane, s obzirom da je bogato i drugim lekovitim jedinjenjima pluća i mešavinama poput Kariofilena, Limonena (ili još dipentena), Pinena i Pulegona. Ulje nane pomaže u čišćenju neprijatnih simptoma zatvaranja gornjih disajnih puteva, koji se pojavljuju usled alergije, astme, prehlade, gripa, bronhitisa i slično. Da biste koristili ulje nane možete istrljati nekoliko kapljica po grudima (u kombinaciji sa baznim uljem kao na primer bademovim) ili da aromatizujete vazduh tako što ćete pomešati nekoliko kapljica ulja u difuzi sa vodom.

4. Eukaliptus

Eukaliptus pomaže kod problema sa disanjem

Eukaliptus se često koristi za ublažavanje iritacije grla i za poboljšavanje opšteg stanja disajnih puteva. Veoma je efikasan u lečenju astme, hroničnog bronhitisa, velikog kašlja, gripe, pneumonije, čak i tuberkuloze. Ima antiseptičko, protivupalno, ekspektoransno, mukolitičko dejstvo. Dokazano je da njegova upotreba ima lekovito dejstvo kod astme, širi krvne sudove i omogućava plućima da dobiju više kiseonika.

Da koristili eukaliptus, možete pomešati eterično ulje eukaliptusa sa baznim uljem kako što je ulje jojobe i posle da ga natrljate po gornjem delu grudi. Kao alternativa možete raspreskati ulje difuzorom ili kapnuti nekoliko kapi na posebno prodavane drvene stalku za tu svrhu. Aromoterapija koristi delikatnu moć aromatičnih molekula, da bi se izborila kako sa problemima pluća, tako i sa nervnom napetošću, koje ih prouzrokuje. Kontraindikacije: Da se uzima u malim dozama. Da se ne uzima u toku prve polovine trudnoće, kod dece ispod 6 godina, kod epilepsije, jake hipertenzije, pre sunčanja.

5. Pulmonarija

Ova lepa lekovita biljka koja cveta je korišćena još u drevno doba po celom svetu za različita oboljenja disajnih puteva, uključujući prehlade, kašalj, kataralne probleme i detoksikaciju bronha. Odavno je poznata u našim zemljama kao narodno sredstvo protiv kašlja, omekšanja, zapaljenja, kao i hematopoetski faktor.

Da biste koristili ovu lekovitu biljku za lečenje bolesti pluća, uzimajte je kao tinkturu ili pijte u obliku čaja. Dnevna doza: po 2 supene kašike sitno iseckanog leka se preliju sa 2 šolje ključale vode i kada se ohladi, procedi se, zasladi se šećerom ili medom.

6. Origano

Menta je veoma korisna

Aktivni sastojci u origanu, osnovna esencijalna ulja (karvakol, timol, kariofilen i drugi) neutrališu slobodne radikale i njhovo štetno delovanje. Karvakol i timol sadrže i klinički dokazano antibakterijsko dejstvo. Prirodna protivupalna jedinjenja u origanu ga čine u jednim od najboljih prirodnih sredstava, koja se koriste za ublažavanje simptoma gripa ili obične prehlade.

Ruzmarinska kiselina u njemu smanjuje nagomilavanje tečnosti, pa čak i oticanje tokom napada alergije, koje je čini potpuno prirodnim jedinstvom, koje smanjuje histamin. Ona može pomoći u smanjenju nazalne kongestije, tako što umiruje suvišnu produkciju sluzi i može da ublaži kijanje, koje je povezano sa alergijom.

Možete napraviti inhalaciju sa eteričnim uljem od origana, kako biste udisali njegova korisna svojstva, ili da direktno konzumirate ulje (uverite se da je ulje pogodno za konzumaciju - većina eteričnih ulja nije, ali ovo koje se prodaje kao dodatak prehrani, može da se konzumira). A i da ne zaboravimo mnogobrojne primene origana kao začina u kulinarstvu.

7. Lobelija (Lobelia)

Ovo je druga čarobna lekovita biljka koja pomaže u čišćenju pluća. Ona sadrži alkaloid Lobelin (Lobeline) koji je ekspektorans, dijaforetik, bronhodilatator i pruža podršku respiratornom sistemu. Preporučuje se za različite disajne probleme kao što je pneumonija, kašalj, astma, sekreti i bronhitis.

Kao ekspektoransno sredstvo, ova lekovita biljka razgrađuje šlajm i sluzi i pomaže u otvaranju disajnih puteva, potpomažući jačem i dubljem disanju. Smatra se da lobelija stimuliše nadbubrežne žlezde da oslobode epinefrin, na taj način opuštajući disajne puteve i omogućavajući lakše disanje. Lobeliju možete uzimati kao tinkturu ili čaj.

Napomena: Trudnice, dojilje i deca ne smeju koristiti ovu lekovitu biljku bez konsultacije sa lekarom. Kod visokih doza se primećuju neželjeni efekti kao što su gađenje, povraćanje, tremor i opšta malaksalost. U prošlosti ova lekovita biljka se koristila za izazivanje povraćanja prilikom trovanja hranom.

8. Bokvica

Bokvica za čišćenje pluća

Ova svuda prisutna trava, koja raste gotovo svugde u divljini, može zaista da pomogne našim plućima. Listovi bokvice stimulišu stvaranje sluzi, što oh čini savršenim lekom za bolesti bronhija, kod laringo-trahealnog katara, za suvi kašalj ili iritaciju grla. Bokvica se preporučuje kod bilo koje bronhopulmonalne patologije i respiratornih bolesti. S obzirom da ovu lekovitu biljku možete pronaći u zadnjem delu dvorišta, ovo je možda najpogodnije sredstvo za čišćenje pluća. Postoje dve vrste bokvice: uskolista Plantago lanceolata i širokolista sa latinskim nazivom - Plantago major (širokolist). Prva vrsta ima jača protivupalna i analgetska svojstva, dok je druga vrsta pogodna kod unutrašnjih voleste i površinskih rana.

9. Čaparal (Chaparral)

Napomena: ova lekovita biljka se ne preporučuje za dužu upotrebu ili za ljude sa bolestima jetre. Lekovita biljka ublažava upale pluća i reguliše prirodni odgovor tela na histamin, što je čini izuzetno korisnom kod lečenja bronhitisa, alergije i prehlade. Uz to, ova biljka sadrži moćni antioksidant, koji se zove nordihydroguaiaretic acid (NDGA), koji smanjuje sposobnosti anormalnih (kanverogenih) ćelija da generišu energiju. Čaparal može da se pije kao čaj, tako što se namoči 5 supenih kašika suvih listova i stabla u 250 ml ključale vode.

10. Žalfija ili kadulja (Salvia officinalis)

Žalfija

Žalfija sadrži moćna aromatična ulja kao što su tujon, kamfor, terpen i salven, koji pomažu da se otvore sinusi i ublažava poteškoće pluća. Žalfija čak ima sposobnost da inhibira rast raka i metastaza u plućima i u drugim delovima tela. Žalfija se najčešće u kulinarstvu koristi kao začin, takođe za inhalacije kroz udisanje pare od esencijalnog eteričnog ulja kroz difuzer ili kroz konzumaciju čaja od suvih listova ove lekovite biljke.

11. Sladić, slatki koren ili gospino bilje (Glycyrrhiza glabra)

Sladić je biljka koja se često preporučuje za lečenje respiratornih problema. Ona ima snažna protivupalna i mukolitička svojstva, koja pomažu da se brzo i lako ukloni lepljivi sekret iz bronhija, proširuje kanale za vazduh, tako da kiseonik može slobodnije da se kreće. Konzumacija čaja od korena tri puta dnevno može da pomogne u lečenju kašlja, astme, laringitisa, bronhitisa, hroničnog bronhitisa i promuklosti i ima snažan ekspektoransni efekat.

Napomena: Trudnice, dojilje i deca ne treba da konzumiraju ovu lekovitu biljku. Dugoročna upotreba je kontraindicirana.

12. Podbel

Podbel

Podbel ima cvetove koji liče na maslačak (i isto toliko su lekoviti). Ova lekovita biljka je savršena, jer smanjuje upalu i efikasno leči bronhitis, pneumoniju, astmu i tuberkulozu. Međutim, najbolje je da se ne uzima dugoročno i prekomerno, već samo sa ciljem lečenja. Najbolje je da se ova lekovita biljka uzima kao tinktura.

13. Beli slez (Althaea officinalis)

Ova lekovita biljka ima umirujuće dejstvo i pomaže u smanjenju upale, iritacije i kašlja. Njena antivirusna i mukolitička svojstva omogućuju da smanju iritaciju grla, da se smanji otok u limfnim žlezdama, da se ubrza lečenje i da se smanji suvi kašalj. Iz ovih razloga ektrat od belog sleza se dodaje u brojne sirupe protiv kašlja i u tabletice za grlo. 1 supena kašika ove lekovite biljke se prelije u 500 ml mlake vode. Tako stoji 2 sata. Pije se zaslađeno medom 15 minuta pre jela po jedna vinska čaša, 4 puta dnevno.

14. Zvezdica

Zvezdice

Ova lekovita biljka sadrži sluzne materije, neke aminokiseline, vitamine C i E, karotenoide, saponine, flavonoide i dr. Zapravo se smatra korovom i može da se pronađe gotovo svuda: u naseljima, kraj puteva, u dvorištima, kraj ograda, kao korov na njivama, vlažnim mestima sa travom. Ona ima snažno protivupalno dejstvo. Korsiti se u obliku smese sa vrelom vodom, pre svega u narodnoj medicini kod upale disajnih puteva, mokraćnih puteva i organa za varenje. Sveže ubrani listovi se koriste u kulinarstvu za spremanje salata, pesta i smutija.

15. Oman (Inula helenium)

Upozorenje: Da se ne koristi za vreme trudnoće i dojenja. Ova biljka je savršena za čišćenje pluća. Koristi se u istočnjačkoj medicini kod lečenja bronhitisa i astme, gripe, prehlade, tuberkuloze, laringitisa i faringitisa, s obzirom da deluje kao efikasno, prirodno ekspektoransno sredstvo. Oman sadrži inulin, detoksikacionu fitohemikaliju, koja pokriva i umiruje bronhije pluća, da bi ima pomogla da se opuste. Kao rezultat toga, ublažava se hrkanje i kašalj.

Odvarak od korenova se koristi za iritirajući kašalj, bronhitis, astmu, probleme gornjih disajnih puteva. Tinkture se koriste za bronhitis ili hrinične disajne probleme i ponekad se pomeša sa tinkturom od majčine dušice za dodatni efekat. Sirupi se pripremaju od tečnosti koja se aromatizuje postavljenjem biljke u nju ili od odvarka od korenova i cvetova i koriste se protiv kašlja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest