Sveže špargle su brze i jednostavne za kuvanje i svako jelo čine posebnijim. Evo šest jednostavnih načina za pripremu špargli, koje će obogatiti vaše porcije.
1. Špargle na pari
Špargle se spremaju u posudi za kuvanje na pari (na tržištu postoji niz posuda i uređaja z akuvanje na pari ili ako nemate, uvek ih možete spremiti na vodenoj pari. Kuvanje na pari je dobra varijanta za smanjivanje kalorija, s obzirom da iziskuje malo ili uopšte ne iziskuje nikakvu masnoću.
2. Kuvane ili blanširane špargle
Špargle se kuvaju veoma brzo u ključaloj vodim dok ne budu potpuno ili delimično skuvane. Ukoliko špargle ne servirate odmah, stavite ih i ledenu vodu kako biste zaustavili kuvanje. Takođe, tako ćete sačuvati jarko zelenu boju. Neki recepti traže delimično kuvanje ili blanširanje špargli, zaleđivanje, nakon toga se kasnije završi kuvanje.
Zasečene špargle stavite u tiganj, dovoljno veliki kako bi sve stale u njega, i dovoljno slane vode kako bi ih prekrila sa otprilike 1, 5 cm. Poklopite i sačekajte da počne da vri. Skuvane špargle, iscedite i stavite ih u veliku posudu ili ledenu vodu.
3. Špargle u mikrotalasnoj peći
Špargle stavite u mikrotalasnu rernu sa 2 supene kašike vode. Poklopite i uključite mikrotalasnu na oko 3 minute. Promešajte u vratite u mikrotalasnu na još 2 do 3 minute, dok špargle ne budu tvrde, ali istovremeno i krhke. Iscedite i ohladite.
4. Pečene špargle
Za ovaj način, špargle u jednom sloju poređajte u plitku posudu i pripremite ih u rerni. Visoka temperatura karamelizuje prirodne šećere u šparglama pojačava njihov ukus. Prilikom pečenja mogu da dobiju braonkastu boju i da ne izgledaju toliko sveže, nego kad se dinstaju ili kuvaju. I ipak pojačana aroma je vredna toga.
5. Špargle u tiganju
Istopite maslac u tiganju na srednje visokoj temperaturi. Promešajte sa maslinovim uljem (maslinovo ulje se stavlja kako bi se sačuvala njihova zelena boja), so i crni biber. Dodajte beli luk u maslac i špragle kuvajte 10 minuta, okrećući ih kako bi se ravnomerno skuvale.
6. Špargle na roštilju
Visoka temperatura brzo spremi špargle i daje miris dima.
Komentari