Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da spremimo špargle - 6 jednostavnih načina

Kako da spremimo špargle - 6 jednostavnih načina

Špargle

Sveže špargle su brze i jednostavne za kuvanje i svako jelo čine posebnijim. Evo šest jednostavnih načina za pripremu špargli, koje će obogatiti vaše porcije.

1. Špargle na pari

Špargle sa sirom

Špargle se spremaju u posudi za kuvanje na pari (na tržištu postoji niz posuda i uređaja z akuvanje na pari ili ako nemate, uvek ih možete spremiti na vodenoj pari. Kuvanje na pari je dobra varijanta za smanjivanje kalorija, s obzirom da iziskuje malo ili uopšte ne iziskuje nikakvu masnoću.

2. Kuvane ili blanširane špargle

Kuvane špargle

Špargle se kuvaju veoma brzo u ključaloj vodim dok ne budu potpuno ili delimično skuvane. Ukoliko špargle ne servirate odmah, stavite ih i ledenu vodu kako biste zaustavili kuvanje. Takođe, tako ćete sačuvati jarko zelenu boju. Neki recepti traže delimično kuvanje ili blanširanje špargli, zaleđivanje, nakon toga se kasnije završi kuvanje.

Zasečene špargle stavite u tiganj, dovoljno veliki kako bi sve stale u njega, i dovoljno slane vode kako bi ih prekrila sa otprilike 1, 5 cm. Poklopite i sačekajte da počne da vri. Skuvane špargle, iscedite i stavite ih u veliku posudu ili ledenu vodu.

3. Špargle u mikrotalasnoj peći

Špargle sa sosom Holandez

Špargle stavite u mikrotalasnu rernu sa 2 supene kašike vode. Poklopite i uključite mikrotalasnu na oko 3 minute. Promešajte u vratite u mikrotalasnu na još 2 do 3 minute, dok špargle ne budu tvrde, ali istovremeno i krhke. Iscedite i ohladite.

4. Pečene špargle

Špargle u posudi

Za ovaj način, špargle u jednom sloju poređajte u plitku posudu i pripremite ih u rerni. Visoka temperatura karamelizuje prirodne šećere u šparglama pojačava njihov ukus. Prilikom pečenja mogu da dobiju braonkastu boju i da ne izgledaju toliko sveže, nego kad se dinstaju ili kuvaju. I ipak pojačana aroma je vredna toga.

5. Špargle u tiganju

Špargle sa pršutom i sosom

Istopite maslac u tiganju na srednje visokoj temperaturi. Promešajte sa maslinovim uljem (maslinovo ulje se stavlja kako bi se sačuvala njihova zelena boja), so i crni biber. Dodajte beli luk u maslac i špragle kuvajte 10 minuta, okrećući ih kako bi se ravnomerno skuvale.

6. Špargle na roštilju

Špargle sa lososom

Visoka temperatura brzo spremi špargle i daje miris dima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni