bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šta treba da znamo o Arborio pirinču?

Šta treba da znamo o Arborio pirinču?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3003
Pirinač Arborio

Najvažnije o pirinču je da je on bazična hrana za više od pola stanovnika na Zemlji. Ova začuđujuća činjenica čini ovu kulturu jednom od glavnih u kulinarstvu. Kultivisanje je veoma rana pratkika, još 3500 gosina pre nove ere, na današnjem Tajlandu.

Postoji mnogo raznih vrsta ove kulture, poznato je preko 800 vrsta pirinča.

Sve vrste sadrže proteine, ugljene hidrate, masti, minerale i vitamine, osnovno iz grupe B. Ova biljka se preporučuje kod nekih dijeta za regulisanje težine, zbog sadržaja ugljenih hidrata koji duže zasićuju.

Kombinacija sa povrćem nije samo ukusna, nego i zdrava, zato što blagotvorno utiče na rad srca i cirkulaciju. Upoznaćemo vas sa jednom vrstom pirinča, Arborio, i predstavićemo vam sve što treba da znate o njemu.

Pirinač Arborio - poreklo i karakteristike

Arborio pirinač

Pirinač Arborio nosi ime grada Arborio u Itlaiji, gde se gaji. On je jedan od najpoznatijih italijanskih sorti pirinča. U početku se gajio samo u svojoj zemlji, ali sada se sve više sreće u američkim državama Kaliforniji i Teksasu.

Zrna pirinča Arborio su mekana, okrugla, biserna i bele boje. Veličina zrna se kreće u određenim granicama i u zavisnosti od toga je poznat pod različitim imenima. U Italiji se najviše koristi sitnog zrna, dok se u SAD-u koristit krupnog zrna.

Sadržaj skroba u pirinču Arborio

Arborio se malo melje i zato sadrži više skroba. Kad se kuva pirinča sa mnogo skroba, on dobija kremast izgled. Arborio je cenjen zato što može da upije 6 čaša vode, a da ne postane kašast. Kombinacija sa drugim mirisma je mnogo uspešna i zato se najviše priprema poznati italijanski rižoto.

Kako se kuva pirinač Arborio?

Ovaj pirinač se kuva do stepena kuvanja kao makarone. Za oko 20 minuta je gotov, pošto toplota ne dostiže unutrašnjost pirinčanog zrna. On treba da ostane al dente. To znači da se pirinač skine sa vatre pre nego što bude potpuno gotov i da se ostavite da upije vodu u toploj šerpi. Tako će zrna sačuvati oblik. Najvažniji uslov prilikom pripreme je da se ne pere, zato što će se oprati skrob u njemu. Osim za rižoto, Arborio, je odgovarajući sastojak i u čorbama.

Rižoto sa pirinčem Arborio

Recept za fantastični rižoto sa pirinčem Arborio.

- Izmerimo pirinač, za svaku porciju se predviđa 75-100 g pirinča.

- Povrće po izboru se očisti, opere iseče i sotira u malo masti, treba da se predvidi po 1 supena kašika na porciju pirinča.

- Stavljamo luk i takođe sotiramo dok ne dobije providnu boju.

- Dodajemo neopran Arborio pirinač i mešamo, dok ne postane staklast.

- Pripremamo domaći bujon od povrća, oko 1.5 l. Polovinu sipamo, čim pirinač postane provrida, ostavljamo da se kuva, mešamo da ne zagori. Preostali deo postepeno dodajemo dok ga pirinač celog ne upije.

- Stepen gotvog pirinča Arborio treba da bude al dente, što se postiže nakon 20 minuta.

- Dodajemo maslac ili sir Parmezan i rasporedimo u porcijama u ugrejane tanjire.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest