Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pravilno začinimo mleveno meso?

Kako da pravilno začinimo mleveno meso?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1941
Domaće mleveno meso

Ako ste ljubitelji specijaliteta od mesa, verovatno bi ste teško odlučili šta da skuvate, ako nemate mleveno meso. Mleveno meso je najčešće korišćena smesa od mesa u meniju za ručak i večeru, a ponekad čak i za doručak.

Skoro da nema deteta, koje se neće obradovati ukusnim sendvičima iz rerne za doručak, čija aroma stiže pravo do kreveta. I nezavisno od toga, da li ćete pripremati pljeskavice, ćuftice ili ćevape na roštilju, janiju sa ćufticama, musaku ili punjene paprike, uvek je važno kako da začinimo mleveno meso za svako od ovih jela. Evo šta je važno da znate o tom procesu:

1. Uvek kupujte posebno meso od kojeg će vam samleti mleveno meso, jer ste na taj način sigurni da je to zaista meso, a možete da je sami začinite po sopstvenom ukusu u zavisnosti od toga šta planirate da pripremate od njega.

2. Kako mleveno meso ne bi bilo previše suvo, dodajte i malo slanine u njega ili birajte malo masnije meso za njegovu pripremu. Preporučuje se da meso bude mešavina svinjetine i teletine.

3. Ako pripremate mleveno meso za ćuftice, najbolji začini za njega su so, biber, čubar, kumin i peršun. Po želji, možete da dodate sitno seckani mladi luk i jaje.

Mleveno meso

4. Ako želite da napravite male ćuftice za prženje, koja će biti vazdušasta, dodajte i malo sode u već pripremljeno mleveno meso.

5. Ako pripremate tradicionalnu musaku ili punjene paprike, pored soli i bibera, možete da dodate i druge začine, kao što su kumin i čubar, kao i malo aleve paprike. Neko stavlja i muskatni orašćić, ali imajte na umu da sa njim ne treba preterivati, jer ima dosta jaku aromu.

6. Kada pripremate špagete Bolonjeze, lazanju sa mesom ili bilo koju drugu testeninu sa mesom, nemojte da stavljate čubar. Italijanska kuhinja, odakle dolazi pasta, koristi pre svega origano i bosiljak. Po mogućnosti sveže.

7. U grčkoj i turskoj kuhinji, često se u mleveno meso dodaje i cimet. Tipičan primer za to je grčka musaka sa patlidžanom i turski punjeni patlidžan sa mlevenim mesom.

8. Bez obzira na to kakve ste začine odabrali da začinite mleveno meso, imajte na umu, da je dobro da mleveno meso ostavite sa njima najmanje 30 minuta, kako bi začini oslobodili arome.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest